Napravite debelu hladovinu: Četiri trika kako da RASHLADITE spavaću sobu bez klime i ventilatora

Najbolji san ćete imati u sobi u kojoj nema vrućine i sparine

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Za one koji nemaju klima – uređaje u svom domu, tropske temperature mogu da budu pravi pakao.

Čak i ako padne letnja kiša i na kratko donese osveženje, u vazduhu će se osetiti velika sparina, zbog kojeg disanje može biti otežano.

Vrućina i te kako utiče na san – pomislite samo koliko puta ste se vrteli po krevetu i niste mogli da zaspite jer ne znate kako da se rashladite.

U spavaćoj sobi je bitno da bude što veća hladovina kako biste na miru mogli da odmarate, a evo kako je najbolje da rashladite sobu bez rashladnih uređaja.

1. Koristite debele crne zavese

Debele crne zavene na prozoru spavaće sobe, po mogućnošću od baršuna ili lana, spustiće temperaturu do pet stepeni. Držite ih tokom dana zatvorene, ali i tokom noći ako prozor gleda na ulična svetla. Ako već imate zavese koje ne biste da menjate, nabavite zavese za zamračivanje prostora.

Ako imate roletne, spustite ih preko dana i zatvorite prozore kako vrućina ne bi ulazila u prostoriju. Tek uveče, kada zahladi, otvorite prozor.

2. Stavite lanenu posteljinu na krevet

Lan je odličan izbor materijala za leto. Prozračan je i sprečiće znojenje kod ljudi koji vole da se pokrivaju i tokom leta. Mnogo je laganija od klasične pamučne posteljine. Ako ne možete da zaspite, a da ne budete pokriveni, nabavite lanene prekrivače koji imaju težinu, ali su u isto vreme materijal koji prija koži i rashlađuje.

Foto: Shutterstock, ilustracija

3. Zamenite sijalice u spavaćoj sobi s onima koji imaju manju voltažu

Svetlo stvara toplinu i što imate jaču sijalicu, to će se prostor više grejati. Zamenite sijalice s onima manje voltaže i postići ćete manje zagrevanje prostorije, prirodniji izgled prostora i “topliju” svetlost.

Ako u spavaćoj sobi imate televizor ili računar, preko leta bilo bi dobro da ih pomerite iz spavaće sobe u neku drugu prostoriju, s obzirom da ovakvi uređaji emituju toplotu.

4. Koristite prirodne mirise

Pokušajte s mirisom pomorandže ili peperminta. Svi ovi mirisi rashlađuju telo unutra i spolja. Budući da ulja imaju tendeciju da se zadržavaju na koži, bolja opcija je da nabavite prirodni sprej. Druga opcija je da koristite osveživače vazduha s prirodnim mirisima.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, 24sata.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar