Ne možete da živite bez MAJONEZA? Gastroenterolozi otkrivaju kad može da bude OPASAN po zdravlje

Ako preterujete sa majonezom, to može dovesti do niza zdravstvenih problema

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Ljudi se dele u dve grupe: one koji obožavaju majonez i one koji ga ne podnose.

A ako ste jedan od ljubitelja koji majonez jede uz svako jelo, od kobasica do salata, morate da znate šta sve može da se dogodi ukoliko preterate sa svojom omiljenom namirnicom.

Ruski gastroenterolog i nutricionista Nurija Dijanova, objasnila je kakve posledice po zdravlje mogu da vam se dese ako preterujete u konzumiranu majoneza.

Svi znaju da je ova namirnica “smrt” za holesterol, 100 grama sadrži čak do 60 odsto masti, što znači da je majonez štetniji po zdravlje i više goji od najmasnije pavlake.

Dijanova je upozorila da ako preterujete u konzumiranju majoneza, velika je verovatnoća da ćete imati problem sa viškom kilograma, a javiće se i bolesti poput pankreatitisa i holecistitisa.

Osim toga, može doći do opuštanja probavnog kanala, što će dovesti do učestalih napada gastritisa.

Foto: Shutterstock

“Višak kilograma, pankreatitis, holecistitis su tri glavne tegobe koje se javljaju usled preterivanja u majonezu”, kaže doktorka.

Šta je pankreatitis?

Pankreatitis je zapaljenje ili infekcija pankreasa, odnosno gušterače. Ovo stanje se javlja kada se enzimi (lipaza i amilaza) koje pankreas luči aktiviraju u samom pankreasu umesto da iz njega izlaze neaktivni do dvanaestopalačnog creva. Ta pojava dovodi do oštećenja tkiva pankreasa, što dovodi do zapaljenja.

Šta je holecistitis?

Akutni holecistitis je akutno zapaljenje zida žučne kesice praćeno abdominalnim bolom i febrilnošću, u većini slučajeva udruženo sa bilijarnom kalkulozom (žučni kamen).

BONUS VIDEO:

 



Izvor: Objektiv.rs, Mondo

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar