Tada se NAJVIŠE gojite: Nutricionista otkriva da u ovim satima nikako ne treba da JEDETE

Evo i koje grickalice one predlaže, umesto čokolada i čipseva

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Iako ste možda mislili da možete da jedete u bilo koje doba dana i da to neće uticati na vašu kilažu, prevarili ste se.

Vreme u koje jedete, zapravo, igra veliku ulogu u broju kilograma.

Naime, australijska nutricionistkinja Suzi Barel otkrila je da postoje tri perioda u toku dana kada ne bi trebalo da jedete. Ona se poziva na istraživanje jedne britanske kompanije za suplemente koje je utvrdilo da su osobe na dijeti unosile dodatnih 750 kalorija dnevnou sledećim periodima: 11:01, 15:14 i 21:31.

Barel objašnjava da je reč o uobičajenom vremenu kada ljudi posežu za užinom ili grickalicama, koje su često visokokalorične ili pogrešno odabrane.

Ona ističe da je neophodno započeti dan dobrim doručkom kako bismo se odupreli žudnji za hranom oko 11 sati.

– Unos malo kalorija tokom prve polovine dana nije samo okidač za glad i želju za hranom kasnije tokom jutra, već otvara prostor za prejedanje kasnije u toku dana – kaže ona.

Ipak, Suzi kaže da zdrava užina, kao što je jogurt ili voće, može da vam pomogne da utolite glad.

Slično kao i jutarnja želja za hranom, i ona popodnevna, koja se uglavnom javlja u periodu od 15 do 16h, je česta pojava, kada se mnogi okreću nezdravim opcijama jer su brzo i lako rešenje.

– Nažalost, vrsta hrane koju povezujemo sa grickanjem u ovo doba dana opet ima tendenciju da bude slatka, a to su keks, čokolada ili čips, zbog čega osećamo nezadovoljstvo i verovatno ćemo posezati za usputnim zalogajima sve do večere – objašnjava nutricionistkinja.

Foto: Shutterstock

Ona preporučuje da se u popodnevnim časovima okrenemo užini koja je bogata proteinima poput orašastih plodova, povrću sa humusom ili pirinčanim krekerima.

Izvor: Objektiv.rs, Blic Žena

Komentari (0)

Ostavite komentar

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!