Olujno nevreme napravilo HAOS u Srbiji: Grad i GROMOVI tutnjaće i tokom juna

Meteorolog Ivan Ristić upozorava da ovakvim nepogodama nije kraj

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Jako nevreme je prethodna dva dana lomilo grane i drveće, a udari munja izazivali požare po Vojvodini i regionu Beograda. Već danas je na udaru istočna Srbija, najavili su meteorolozi.

Olujno nevreme praćeno kišom, grmljavinom i jakim vetrom protutnjalo je u noći između petka i subote regionom Beograda, prethodno je grad zasuo brojna mesta po Vojvodini, a meteorolozi upozoravaju da je već danas na udaru oluje istočna Srbija, kao i da bi nepogode mogle biti česta pojava i tokom celog narednog meseca.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Posebno opasni mogu biti gromovi, koji su pre dve noći udarili u jednu stambenu kuću i transformator tramvajske garaže u prestonici, kao i u vrtić u Smederevskoj Palanci.

Munje zapalile kuću i vrtić

Dramatično je bilo stanaru kuće u Zemunu koji se nagutao dima od požara u njegovom domu izazvanog udarom groma, pa je intervenisala Hitna pomoć.

Zbog oštećenja na transformatoru depoa “Sava” u ovoj tramvajskoj garaži nije bilo struje, pa je zaustavljen izlazak na trase polovine tramvaja. Takođe, zbog nevremena mnogi delovi Beograda nisu imali struje, a popadalo drveće i grane u pojedinim ulicama izazvali su haos u saobraćaju.

Usled udara groma juče ujutru se u vrtiću “Leptirić” u Smederevskoj Palanci zapalio strujomer, požar se proširio na objekat, ali je lokalizovan zahvaljujući brzoj reakciji vatrogasaca i ekipa EPS.

Prethodno je u petak nevreme s jakim gradom u Zrenjaninu lomilo drveće, plastenike, oštećena su i neka vozila, ali i usevi poljoprivrednika, a nevreme je zahvatilo i Bečej, Kikindu, ali i Pančevo.

Meteorolog Ivan Ristić upozorava da ovakvim nepogodama nije kraj.

– U junu se često dešavaju ovakve nepogode, bude u ovom mesecu barem 10-11 dana s padavinama. Beograd je pogođen jakim nevremenom u subotu, u petak delovi Vojvodine, a sledeći su na udaru istočna, južna i centralna Srbija – navodi on i dodaje:

– Danas se nepogode mogu očekivati posebno u istočnoj Srbiji. U mestima u kojima je nevreme već protutnjalo, kako je došlo do zahlađenja, mogu se očekivati samo povremeni pljuskovi i grmljavina.

Opasnost od grada

Ristić navodi da će se ovaj talas promenljivog vremena zadrži do utorka, nakon čega se očekuje stabilizacija i osetni porast temperature, koja će ponegde prelaziti i 35 stepeni Celzijusa.

printscreen instagram

On se osvrnuo i na opasnosti od grada, pojave koja, kako kaže, nije česta, negde se desi na četiri-pet godina, ali kad se sruči, može da uništi useve i imovinu, pa čak i život.

– Grad najčešće pada u zapadnoj i centralnoj Srbiji, često pogađa Brus, Kruševac, Čačak, Aleksandrovac, Zlatiborski okrug i gradove u Vojvodini. Pokazalo se da je to najviše deo oko Sombora, Banat ceo je generalno problematičan, a eto problemi su česti u Kikindi i Zrenjaninu – rekao je Ristić i dodao da je pojava grada česta krajem maja, ali najviše tokom juna, i posebno kraj juna, zbog čega nam opasnost tek preti!

U nekim regijama težina ledenih kugli koje padaju dovoljna je da povredi ili čak ubije životinju ili čoveka, a zabeleženi su slučajevi kada je grad probijao krovove automobila i autobusa, pa čak i krovove kuća.

BONUS VIDEO: 



Izvor: Kurir

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar