Doktorka upozorava: Ako imate VISOK šećer u krvi, ovu vrstu HLEBA obavezno izbacite iz svoje ishrane

Birajte hleb sa celim zrnom žitarica

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Osobe koje imaju visok šećer trebalo bi da regulišu svoju ishranu i da iz nje izbace sve namirnice koje potencijalno mogu izazvati još veći problem sa zdravljem.

Lekari su upozorili da čak i one namirnice za koje mislimo da su bezopasne i da slobodno možemo da ih jedemo, mogu i te kako imati loš uticaj na organizam.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Prema rečima doktorke Lize Jang, oni koji imaju visok šećer treba da izbegavaju jednu vrstu hleba, odnosno onu koja je pravljena od rafinisanih žitarica bez dodatnih vlakana.

Zapravo, najbolje je da jedete hleb koji je napravljen od celog zrna žitarica, koji je ujedno i najzdraviji.

– Ljudi sa visokim šećerom u krvi treba da jedu hleb bogat vlaknima, s najmanje 3 grama vlakna po kriški – kaže ona.

Zašto su vlakna bitna? Upravo zato što su ona ta koja pomažu kod regulisanja šećera u krvi. Takođe, veoma je bitno da izbegavate sve vrste hleba koje imaju šećer kao dodatak jer će doprineti povećavanju glukoze u krvi.

Foto: Shutterstock

Doktorka dalje objašnjava da postoje dve vrste ugljenih hidrata, a to su prosti i složeni. Prosti se sastojke od šećera poput fruktoze i glukoze, koji imaju jednostavnu hemijski strukturu koja se sastoji od jednog ili dva šećera.

Složeni su oni koji imaju tri ili više šećera koji su vezani. Oni imaju neposredan uticaj na šećer u krvi koji se postepeno povećava.

Prema učenju sa Harvarda, hrana poput belog hleba se brzo vari i uzrokuje značajne flukacije šećera u krvi, što može dovesti do povećanog rizika od dijabetesa tipa 2, bolesti srca i prekomerne težine.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, najžena.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar