Srbija JEDINSTVEN SLUČAJ u Evropi: Evo šta se očekuje od razgovora Vučića i Putina po pitanju gasa

Srbija je do sada važan energent plaćala 270 dolara za 1.000 kubika

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Jure Makovec /AFP/ Profimedia, - / Xinhua News / Profimedia

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin imaće sledeće nedelje telefonski razgovor koji će biti presudan kada je reč o gasnom aranžmanu između dve države.

Od ishoda ovog razgovora zavisiće koliku cenu za plavo gorivo će ubuduće plaćati naša država i na koliko će ugovor biti oročen.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Aktuelni desetogodišnji aranžman ističe 31. maja. Pregovori dveju strana na nivou kompanija su započeti, ali se očekuje da dvojica državnika stave pečat i da preciziraju uslove pod kojima će Srbija dobijati gas, imajući u vidu da svet potresa jaka energetska kriza zbog rata u Ukrajini i sankcija koje je protiv Moskve uveo Zapad.

To ovom razgovoru daje dodatnu težinu jer Beograd s jedne strane trpi ogromne pritiske evropskih zemalja i SAD da se pridruži kaznenim merama protiv Rusije, a s druge strane naša država je stoprocentno zavisna od gasa koji stiže iz Ruske Federacije.

Povodom ovog predstojećeg razgovora dvojice zvaničnika oglasio se i marketinški stručnjak Nebojša Krstić, koji je za Objektiv rekao da je Srbija jedinstven slučaj u Evropi jer nije uvela sankcije Rusiji i da očekuje fer cenu gasa.

Krstić je takođe istakao da se boji uslovljavanja što je postalo često hladno oružje i na zapadu i na istoku.

– Srbija Rusiji nije uvela sankcije i po tome je jedinstven slučaj u Evropi. Zato očekujem fer cenu i neophodne količine za potrebe naše privrede i građana. Ali se bojim uslovljavanja i ucena, jer je to postalo hladno oružje kojim se podjednako služe svi, i na zapadu i na istoku – rekao je Krstić za Objektiv.

Srbija je do sada važan energent plaćala 270 dolara za 1.000 kubika, ali procene su da je takav aranžman nemoguće zadržati, imajući u vidu enormni skok cena na svetskim berzama.

Predsednik Vučić više puta je upozoravao da će zima koja dolazi biti najteža u poslednjih 70 godina, a juče je potvrdio da će u sredu ili četvrtak razgovarati sa Putinom i otkrio šta očekuje, o čemu je Objektiv već pisao.

– Prvo očekujem pristojan i kulturan razgovor, a postoje tri aspekta tog razgovora. Najvažniji za nas su količine, cena i sigurnost snabdevanja. Prva dva aspekta su ključna, a treći ne zavisi samo od Rusa i od nas već i od Bugara – rekao je on i naveo da će građani Srbije uprkos teškim vremenima i velikim cenama, imati dovoljno hrane i energenata.

BONUS VIDEO: 

 Izvor: Objektiv.rs

Komentari (2)

  1. Provo da Srbija trazi da oni koji su bombardovali neduzne ljude kao RTS u ubila te neduzne ljude tako sa vozem atobusima i itd zasto ti nisu ti ljudi odgovarali u hagu neka meni neko kaze i to bombardovali bez OD FN saglasnos to znaci terrorizam na jednu suverenu drzavu.Svaki put kad vam neko iz te nato drzave kaze nesto onda vi njima trazite odgovorne za to da idu u Hag pa onda mogu da vam postavljaju uslove,,Jedno je sigorno za Srbiju je EU propast,sto bi Englezi izasli da je tako dobro aj neka mi neko kaze ko je lud da izade ako muje dobro neka meni neko kaze,,

    Odgovori

Ostavite komentar