Kako da snizite holesterol bez lekova? Nutricionisti otkrivaju koje namirnice su KLJUČNE

Prvi korak je drastična promena ishrane

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Sa povišenim holesterolom ne smete da se igrate, morate ozbiljno da ga shvatite.

Osim uz pomoć lekova, možete da raegulišete i prirodnim, doduše težim, putem.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Nije ni čudo, jer domaći pristup podrazumeva i drastičnu promenu ishrane, a to mnogima teško pada.

Sve što je potrebno, jeste da usvojite navike u ishrani koje izdvajaju lekari, jer su pokazale sjajnu efikasnost kod ljudi koji imaju zdrav nivo holesterola.

Jedite ovsenu kažu za doručak

“Imam porodičnu istoriju visokog holesterola, tako da sam svesna svoje ishrane i uspela sam da održim svoj holesterol na zdravom nivou, a bez ikakvih lekova”, kaže nutricionista Kristina Laboni.
“Ovsena kaša sadrži vrstu vlakana koja pomaže u snižavanju holesterola u našoj krvi. Uvek je dobro fokusirati se na ono što možete da dodate svojoj ishrani, a ne da oduzmete. Često pravim veliku količinu koju mogu da podgrejem tokom cele nedelje”, istakla je ona.

Foto: – / Digifoodstock / Profimedia

Izbegavajte slatke napitke

Potrudite se da izbegavate pića zaslađenih šećerom kao što su gazirana pića, kokteli, slatki čajevi i kafa. To će pomoći održavanju holesterola.

Grickajte orahe

Masti su suštinski deo zdrave ishrane, ali određena mast je užasna za vaš holesterol. Trans masne kiseline koje se nalaze u upakovanoj i visoko obrađenoj hrani poput kolačića, krekera, pržene hrane, peciva, povećavaju nivo holesterola.

Orasi su puni biljne verzije omega-3 masnih kiselina koje su zdrave za srce, a za koje se pokazalo da snižavaju holesterol i trigliceride.

Foto: Shutterstock

Unosite proteine

Ljudi koji imaju niži holesterol imaju tendenciju da “uživaju više u biljnim proteinima kao što su pasulj i mahunarke umesto crvenog mesa, koje je bogato mastima”, kaže nutricionista i dodaje:

Nutricionisti predlažu da ograničite unos masnog mesa, kajmaka, sladoleda, kokosovog ulja.

Jedite više ribe

Riba poput lososa, sardina, tunjevine, sadrže velike količine omega-3 masnih kiselina koje su zdrave za srce, za koje se zna da smanjuju trigliceride, masnoću u krvi koja dovodi do rizika od srčanih bolesti.

BONUS VIDEO:

 

Izvor: Objektiv.rs, Mondo

Komentari (0)

Ostavite komentar

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!