Imate običaj da nešto pregrizete “S NOGU” i “na brzinu”? Jedenje u hodu je veoma nezdrava navika

Izdvojite vreme za jelo

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Mnogi ljudi danas žure na posao, s posla, na sastanke i slično i zanemaruu važnost obilnog, zdravog kuvanog obroka.

Kako ne bi zakasnili na posao, mnogi će preskočiti doručak i odjuriti na posao, a usput će već pregristi nešto iz pekare.

Osim što kupovna hrana, to jest, brza hrana i namirnice iz pekare nisu naročito zdrave, istraživanje je pokazalo da ni jedenje u hodu nije ništa manje bezazleno.

Istraživači sa Univerziteta u Sariju otkrili da ljudi koji jedu na brzinu i u hodu, umesto da se koncentrišu na ono što jedu, mogu da povećaju unos hrane kasnije u toku dana. Ovakva ishrana može da utiče an povećanje telesne mase, to jest, na gojenje.

Eksperiment je sproveden tako što je posmatrano 60 žena različite dobi. Neke od njih su bile na dijeti, dok neke nisu, a svim ženama su davane žitaricen kao glavna namirnica za ishranu. Bile su podeljene u 3 grupe.

Foto: Shutterstock

Prva grupa je tokom jela gledala seriiju,druga je šetala jkroz hodnik dok je jela, a treća je sedela i jela sa prijateljima, razgovarajući.

Nakon eksperimenta, učesnici su popunjavali upitnike o tome kakav im se ukus posle u toku dana sviđao i šta su jeli kasnije u toku dana. Kao odgovori, bile su ponuđene grickalice, čokolada, šargarepa, grožđe i čips. Rezultati su pokazali jedno zanimljivo poklapanje.

Naime, sobe koje su jele i šetale u isto vreme, više su jele grickalice, a pet puta više čokoladu nego osobe koje su jele normalno, sedeći.

Profesor Džejn Ogden sa Univerziteta u Sariju, inače vodeća autorka studije, pretpostavlja da se ovo dešava zato što je hodanje snažan oblik skretanja pažnje koji remeti sposobnost čoveka da obrati pažnju na uticaj ishrane i na glad. Sa druge strane, doktorka smatra da je moguće i da čovek dok hoda veruje da u isto vreme jede i vežba, pa tako opravdava kasnije prejedanje kao oblik nagrade.

Foto: Shutterstock

– Šetnja u toku jela izgleda ima veći uticaj na telesnu težinu nego obilan obrok za stolom, što, gledano dugoročno, može da dovede do povećanja telesne težine – relča je doktorka Ogden. Zatim je dodala:

– Kad se ne koncentrišemo potpuno na naše obroke u procesu uzimanje hrane, padamo u zamku bezumnog jedenja, ne pratimo niti prepoznajemo hranu koju upravo jedemo – rekla je.

Dalija Kembel, portparolka Britanskog dijetetskog udruženja, takođe smatra da je mnogo bolje da sednete i jedete an miru,

– Hvatanje sendviča ili užine u trku i prolazu može da bude veliki problem za one koji pokušavaju da izgube težinu. Mi predlažemo da sednete i jedete obrok bez obavljanja drugih poslova ili radnji, a ne da jedete dok radite nešto drugo, a najvažnije je da uživate u hrani. Ako uživate u hrani i cenite ono što jedete, planirajući obroke, manje je verovatno da ćete posezati za nezdravim grickalicama tokom dana – rekla je ona.

BONUS VIDEO:

Izvor: Objektiv.rs, Krstarica

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar