Pazite kako tražite oproštaj: Osam reči koje NIKADA ne smete da izgovorite dok se IZVINJAVATE!

Ako nije iskreno, izvinjenje će samo pogoršati situaciju

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Ukoliko želite da se iskreno nekome izvinite jer osećate grižu savesti zbog svojih postupaka, vodite računa kako ćete to uraditi.

Psiholozi tvrde da je konstrukcija rečenice kojom ćete se izviniti veoma važna.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

A na listi “zabranjenih” nalazi se osam reči.

Izraz: “Žao mi je ako si se uvredio/uvredila”, morate odmah da izbacite iz svog rečnika, a objašnjenje je veoma logično.

Prema rečima Džodi Smit, stručnjaku za bonton, ova fraza, u stvari, zvuči kao da kroz izvinjenje želite da okrivite “žrtvu”. A poslednja stvar koju smete da učinite je da napadate nekoga do koga vam je stalo.

– Svi grešimo, ali strašno je kad nakon toga čovek propusti da prizna da je nekog povredio ili uznemirio – objašnjava Smit.

Foto: Shutterstock

Nemojte se pravdavati

Izbegavajte po svaku cenu da se izvinjavate jezikom koji poništava iskreno izvinjenje. To podrazumeva još jednu zabranjenu reč – “ali”.

– Izbacite reč “ali” jer diskredituje ono što je prethodno rečeno – kaže Mika Mejer, stručnjak za bonton.

– Želite da izbegnete izvinjenja kao što su: “Žao mi je što sam to rekla, ali da ti nisi rekao…” Umesto toga, odlučite se za nešto poput: “Žao mi je što sam to rekao. Nisam trebao tako da reagujem”. Ta jasna poruka će dati do znanja drugoj strani da stvarno žalite i mnogo lakše ćete nastaviti odnos bez zameranja – objašnjava Mejer.

Preuzmite odgovornost za svoje postupke

Kada odbacite krivicu, niste odgovorni i ne pokazujete da ste zapravo shvatili da ste učinili nešto pogrešno.

– To u suštini omogućava osobu koja se izvinjava da okrivi onoga kome se izvinjava – tvrdi Smit.

– Kad se ne preuzima odgovornost za svoje loše postupke, onda teško da će se nešto u budućnosti promeniti na bolje – dodaje Smit.

Upiranje prstom jednostavno nije rešenje. Ako cenite svog partnera i svoju vezu, progutaćete svoj ponos i priznati da ste pogrešili.

Foto: Shutterstock

Budite iskreni

– Ako se želite da se izvinite na pravi način, morate da budete iskreni – kaže Smit. To znači priznavanje greške koju ste napravili, bila ona namerna ili ne.

Takođe, morate da preduzmete korake kako ne biste ponovili istu grešku.

– Ako moj muž zaboravi na moj rođendan i kaže: “Žao mi je, ali jednostavno sam bio previše zauzet na poslu da bih razmišljao o tome”, to nije dobro izvinjenje – navodi Džodi.

– Međutim, ako čovek prizna svoju grešku i želi da se iskupi, pa obeća sebi i vama da tu grešku neće ponavljati, to pokazuje da osoba pokušava da ispravi situaciju – zaključila je Džodi Smit..

BONUS VIDEO:

 



Izvor: Objektiv.rs, 24sata.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar