Usporite STARENJE: Postoji 5 vrsta BORA i protiv svake treba da se borite na poseban način

Važno je da koža bude hidrirana

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: edhar yuralaits / Alamy / Alamy / Profimedia

Koliko god da imate godina, čini vam se da su se bore na licu pojavile prerano.

One se smatraju prvim znakom starosti, zbog čega niko nije srećan kada ih uoči na svom licu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Starenje je neminovan i prirodan proces kog se ne treba plašiti niti nju treba prezreti. Ipak, kada je o izgledu i borama reč, svako ko je nezadovoljan njihovom pojavom, može da preduzme neke korake da ih ublaži i koliko-toliko uspori njihovo nastajanje.

Postoje dve osnovne vrste bora, dinamičke i statične bore. Dinamičke bore se pojavljuju kod svih, nezavisno od godina i stanja kože. Nazivaju se dinamičkim upravo zato što se privremeno pojavljuju na licu kada pravimo određene grimase, a vremenom nestaju kada je lice u svom statičnom položaju.

Najpoznatije su mrštilice i smejalice.

Foto: Shutterstock

Kako se kroz godine smanjuje količina kolagena u koži, dinamičke bore imaju tendenciju da ostanu na licu, odnosno da postanu trajne. Koža gubi deo svoje elastičnosti i ne može u potpunosti da se vrati u prvobitno stanje.

Tako nastaju statične bore.

Ove dve glavne kategorije mogu dalje da se razgranaju na ukupno pet, a svaka od njih nastaje iz posebnih razloga. Kako su njihovi uzročnici različiti, razlikuju se i metode usporavanja njihovog nastanka.

Foto: Emilija Manevska / Alamy / Alamy / Profimedia

1. Ekspresivne bore

Kada menjate izraz lica, dolazi do kontrakcija mišića koji se nalaze ispod kože lica. Već u dvadesetim godinama s epojavljuju bore ovog tipa, a postaju statične vremenom, kako koža gubi elastičnost.

2. Gravitacione bore

Ove bore nastaju pod prirodnim dejstvom gravitacije,a loša hidratacija, gubitak elastina i kolagena u određenim delovima lica (linijama osmeha, nazofaringealnim naborima, bradi i vratu) dovodi do njihove pojave.

3. Elastinske bore

Stalna izloženost suncu ubrzava gubljenje elastičnosti kože. Elastinske bore se prvenstveno pojavljuju na obrazima, vratu i iznad gornje usne, a vremenom postaju trajne i dublje.

Kreme sa zaštitnim faktorom su najbolji način zaštite i usporavanja nastanka ovih bora.

Foto: Shutterstock

4. Kompresijske bore

Kompresijske bore nastaju usled pritiska na lice u toku spavanja, usled dugotrajnog trenja kože o posteljinu i jastuke. One uglavnom nestaju ubrzo nakon što se probudite, ali kod ljudi koji ne vode računa o hidriranosti ili imaju već oštećenu kožu, mogu ranije da postanu trajne. Preporučuje se da koristite svilene ili satenske jastučnice, kako biste smanjili trenje kože.

5. Atrofične bore

Ove bore su obično uzrokovane biološkim starenjem, ali postoje i slučajevi atrofičnih bora na veoma suvoj koži gde nastaju usled brzog gubitak kolagena i intenzivnog gubitak gustine kože.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, Ženski magazin

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar