MONTESORI vaspitanje: Šest rečenica kojima možete da utičete na JAČANJE samopouzdanja kod deteta

Isprobajte ove tehnike i vrlo brzo ćete videti rezultate

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Montesori tehnike za vaspitanje dece pokazale su se kao veoma delotvorne, a često se koriste i u kraljevskim krugovima.

Deci je potreban podsticaj za stvaranje zdravog samopouzdanja, a često roditelji u tome igraju glavnu ulogu. Postoje određene stvari koje možete da kažete svom detetu kako biste mu pomogli da izgradi samopoštovanje, posebno u trenucima kada se oseća loše ili misli da je nešto pogrešno uradilo.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

1. Ispričaj mi zašto se osećaš loše

Iako razumljivo, uvek želimo da isključimo sva negativna osećanja koja imaju naša deca, moramo da stvorimo prostor za razmišljanje o situaciji. Ako prebrzo reagujete s utehom, možda ćete propustiti razgovor koji može da osvetli pozadinu negativnih osećanja.

Dopustite detetu da vodi razgovor. Verovatnije je da ćete uvideti kako se zapravo oseća ako se više usredsredite na slušanje nego na promenu njegovih osećanja.

2. Potrebna mi je tvoja pomoć

Da biste detetu povećali samopouzdanje, pokušajte da ga zamolite za pomoć. Zamislite nešto u čemu je vaše dete odlično i dajte mu do znanja da vidite njegove posebne talente i da oni imaju neprocenjivu vrednost.

Foto: Shutterstock

Na primer, ako voli da igra košarku, zamolite ga da vam pokaže kako se lopta ubacuje u koš. Dopustite detetu da se oseća poput stručnjaka i iskusi samopouzdanje koje dolazi s tom ulogom.

3. Sećam se kad si naučio/naučila da čitaš

Deca mogu da se osećaju neinteligentno kada naporno rade na novoj veštini, ali bezuspešno. Pomozite svom detetu da se priseti nečega što je savladalo u prošlosti, bilo da je to vezivanje cipela ili učenje čitanja. Podsetite ih koliko su te veštine nekada za njega bile teške, a sada ih radi bez problema.

4. Ponekad se i ja tako osećam

Uvek budite pomalo ranjivi i dajte detetu do znanja da se ni vi ne osećate uvek sjajno. Razgovarajte s detetom o situacijama kada ste se, na primer, osećali zbunjeno. Deca vas vide kao superheroja, a saznanje da se i vi borite s različitim (pozitivnim i negativnim) osećanjima može učiniti njihova osećanja malo manje zastrašujućima.

5. Nekad stvari zahtevaju mnogo vežbanja

Pokušajte detetu da date do znanja da za neke od najzanimljivijih, najisplativijih stvari u životu treba mnogo vežbanja. Bilo da se radi o učenju novog jezika ili učenju sviranja instrumenta, nove stvari su teške i to je sasvim normalno.

Ilustracija,foto: Shutterstock

Razgovarajte s njim o tome kako je njegov omiljeni pevač morao na početku da nauči da svira gitaru ili kako je njegov omiljeni teniser morao da nauči da igra tenis.

Razgovarajte s njima o tome kako ste vi morali mnogo da vežbate kako biste postali bolji, na primer, u jogi i kako ste se na prvom času osećali obeshrabreno. To ne znači da ste loši u jogi, jednostavno ste morali više da vežbate. Naglasak stavite na naporan rad i vežbanje, a ne na talenat i prirodne sposobnosti, kako biste podstakli dete da istraje u izazovima koji dolaze s učenjem novih stvari.

6. Volim te takvu/takvog kakav jesi

Bez obzira na razlog zbog kojeg se vaše dete oseća loše, nema ništa utešnije od rečenice da ga volite onakvo kakvo zaista jeste, bez očekivanja i upozorenja. Pokušajte da odvojite vreme za nekoliko dodatnih zagrljaja i recite “Volim te.”

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, miss7

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar