U jeku priče o salmoneli, bakteriji pronađenoj u čuvenom “Kinder” jajetu, omiljenoj poslastici mnogih generacija, ne bi bilo loše da naučite da prepoznate simptome koje ulazak ove bakterije u telo čoveka izaziva.
Salmonela spada u red patogenih crevnih bakterija.
Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs
Ova bakterija izaziva oboljenje poznato kao salmoneloza. Simptomi salmoneloze i tegobe koje ova bolest nosi sa sobom, najčešće prođu kroz sedam dana, ali to ne znači da salmonela nije opasna bakterija, da stanje ne može da bude ozbiljno i da ostavi veće posledice.
Ptice i domaće životinje su najčešće utočište ove bakterije, a u ljudski organizam ona najčešće dospeva preko hrane. Glavni krivac za to je nedovoljna termička obrada.
Salmonela se može naći u živom mesu, najčešće živinskom, mleku i mlečnim proizvodima, jajima, ribi i morskim plodovima. Pored dovoljnog kuvanja, od salmonele može da vas zaštiti i pranje namirnica pre upotrebe, što bi trebalo da se podrazumeva.

Zamrzavanje hrane može da uspori razmnožavanje bakterije, ali ne može da je uništi.
Takođe, ovu bakteriju može da prenese i čovek na čoveka.
Ukoliko ste se na neki način zarazili, simptomi će se obično razviti u periodu od 8 do 72 sata, a ti simptomi su najčešće glavobolja, dijareja, mučnina, povraćanje, krv u stolici, grčevi u stomaku i temperatura. Nije nužno da se svi ovi simptomi pojave ako dođe do zaraze.

Nije nužno imati sve gore pomenute simptome ukoliko dođe do zaraze ovom bakterijom. Kod većine ljudi oporavak traje nekoliko dana i nakon njega nema posledica bolesti.
Salmonela se najlakše otkriva nakon pregleda uzorka stolice. U toku bolovanja, neophodno prilagoditi ishranu novonastalom stanjui unositi veće količine tečnosti.
Preporučuju se čajevi od kamilice i nane, zatim mineralna voda, slana supa i jogurt. Što se tiče hrane, dobar je pečeni krompir, kao i manje masno meso.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)