Duže ili brže TRČANJE: Šta je bolje za vaše telo i organizam?

Obe vrste vežbi deluju na vas

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Džoging je jedna od omiljenih aktivnosti ljudi koji vode računa o svojoj fizičkoj aktivnosti.

Nema sumnje u to da je trčanje zdravo i da mnogo doprinosi zdravlju tela i opšteg stanja. Ono pokreće mišiće i ubrzava cirkualciju.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Prema rečima trenera Džesi Džons, najbolje je kombinovati brzo i dugo trčanje, jer i jedna i druga vrsta treninga utiče dobro na ljudski organizam, samo na različite načine.

– Za sagorevanje masti, pa samim tim i mršavljenje, poboljšanje metabolizma i sagorevanje viška kalorija, bolje je brzo trčanje. Ono takođe pomaže u izgradnji mišića, tako da je odlično i za povećanje mišićne mase – kaže Džesi.

Džesi kaže da duže trčanje, sa druge strane, pospešuje i dobro kardiovaskularno zdravlje jer pojačava protok krvi kroz telo. Pored toga, rpelaženje većih razdaljina povećava izdržljivost tela i kapacitet pluća.

Foto: Shutterstock

Sa druge strane, trener u jednom trkačkom klubu, Vil Gudž, kaže da ne treba upoređivati ove dve vrste trčanja, jer zapravo ne postoji ono bolje.

– Brzim trčanjem podižete prag tolerancije, tako da ćete jednog dana moći da održavate veće brzine na dužim stazama. Duže trčanje je odlično ako želite da počnete sa manje intenzivnim vežbanjem, a zatim postepeno dodajete brzinu – objašnjava Vil.

Dakle, prema rečima upućenih, nećete pogrešiti, za koji god metod da se odlučite, a najbolje je da ih kombinujete.

– Važno je kombinovati kratko i brzo trčanje sa dugim, ali sporijim, jer jedno drugo dopunjuju – objašnjava trener Luis Akpata, i dodaje da duže džogiranje pomaže u poboljšavaju srčane baze, ali utiče i na jačanje snage volje i mentalne snage, generalno.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, metro.co.uk

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar