PAPRENO! Visokoškolske ustanove “deru” studente – pripremna nastava na nekim fakultetima i do 1.000 EVRA

Na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu pripremna nastava za polaganje prijemnog ispita iznosi čak 40.000 dinara ukoliko se plaća na rate

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Masa Bandjur

Ukoliko žele da na prijemnom ispitu briljiraju i upišu fakultet o kojem čitavog života maštaju, budući brucoši moraće da izdvoje i do 40.000 dinara za pripremnu nastavu za polaganje ovog ispita. Ako pak odluče da se pripremaju individualno sa nastavnikom, onda ovaj vid nastave može da košta znatno više, čak do hiljadu evra.

Kako za Objektiv priča majka jednog gimnazijalca iz Šapca koji planira da upiše Fakultet organizacionih nauka u Beogradu, ona i njen suprug plaćaju sinu privatne časove matematike jer je, kako kaže, cena pripremne nastave na tom fakultetu van njihovih finansijskih mogućnosti.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Nažalost, skupo nam je da damo 30.000 dinara za pripremu prijemnog ispita, a pitanje je da li će naš Marko uopšte uspeti da upiše fakultet s obzirom na to da je interesovanje studenata veliko, kao i svake godine. Zato smo pronašli nastavnicu matematike koja će mu držati nekoliko časova pred prijemni ispit, i to je to. Ni privatni časovi više nisu jeftini – kaže ova Šapčanka.

ETF PREDNJAČI

Na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu pripremna nastava za polaganje prijemnog ispita iznosi čak 40.000 dinara ukoliko se plaća na rate, s tim što se prilikom prijavljivanja na nastavu odmah uplaćuje 12.000 dinara. Slična situacija je i na Saobraćajnom fakultetu, gde cena pripreme učenika za prijemni ispit iznosi 30.000 dinara. Zato se, kako saznajemo, umesto na Saobraćajni, budući studenti mahom odlučuju da odu na Visoku školu za informacione i komunikacione tehnologije, koja organizuje besplatnu pripremnu nastavu. Ni Farmaceutski fakultet nzaostaje ako se pogleda cena celokupne pripremne nastave, koja u ovoj ustanovi iznosi 27.000 dinara.

U NOVOM SADU SE NE PLAĆA

Za razliku od Beogradskog univerziteta, pojedini fakulteti Univerziteta u Novom Sadu omogućavaju svršenim srednjoškolcima da se potpuno besplatno informišu i pripreme za najvažniji ispit u životu. Tako, na primer, Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu organizuje besplatnu pripremnu nastavu za polaganje prijemnog ispita. S druge strane, Pravni fakultet u Srpskoj Atini budućim brucošima nudi pripremnu nastavu po ceni od 10.000 dinara, što možda i nije tako veliki udar na džep roditelja.

SKUPO U NIŠU

Ako se pak odlučite da na Medicinskom fakultetu u Nišu studirate neki od mnogobrojnih smerova, za pripremnu nastavu moraćete da izdvojite 20.000 dinara, i to za samo jedan predmet. Ako se za određeni smer polažu, recimo, dva predmeta, onda vam je potrebno 40.000 dinara. Tako je otprilike i na Prirodno-matematičkom fakultetu u ovom gradu, gde pripremna nastava iz biologije i ekologije košta 15.000 dinara, dok je matematika 5.000. Učenici koji više vole da se pripremaju individualno sa nastavnikom uglavnom se odlučuju za privatne časove. Na raznim sajtovima koji nude ovu vrstu usluge može se videti da se cena po času kreće od 500 do 1.500 dinara, što već u startu za jedan ciklus iziskuje do 60.000 dinara, a za dva predmeta roditelj će morati da izdvoji čak 1.000 evra.

Šta će sve studenti dobiti besplatno od države u narednom periodu biće doneto šest novih mera koje će akademcima rešiti probleme prisutne već godinama.

1. Određeni broj studenata imaće priliku da dobije plaćenu praksu u državnim organima.

2. Uvođenje studentskih kartica, koje će svaki student dobijati uz indeks, a ideja je da se studentima omoguće jeftinije usluge i kupovina dobara.

3. Proširenje programa „Moja prva plata”, kako bi obuhvatio i studente zav ršnih godina.

4. Posebne stipendije za socijalno ugrožene studente, a predlog je da stipendiranje krene od 1. januara 2023. godine.

5. Finansiranje na master studijama.

6. Posebne afirmativne mere za studente sa invaliditetom i pripadnike romske nacionalnosti, za koje će biti predviđena budžetska mesta na master akademskim studijama, što do sada nije bio slučaj.

pripremna nastava                                školarina

Arhitektonski fakultet           40.000                                                250.000

Medicinski fakultet                33.000                                                126.600

Matematički fakultet             30.000                                                141.000

Stomatološki fakultet            25.000                                                250.000

Mašinski fakultet                   20.000                                                 72.000

Fakultet politič. nauka         14.000                                               108.000

Geografski fakultet               8.000                                                   86.000

Piše: Sanja Radovanović 

OVU I DRUGE AKTUELNE PRIČE PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA ZA 22. MART 

Foto: Objektiv.rs

BONUS VIDEO:



Izvor:

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar