Psiholozi objašnjavaju: Zašto deca vole da grade ŠATORE i pećine i zbog čega je to DOBRO za njih

Kroz igru deca se oslobađaju straha

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Svako dete voli da se igra, a često se deca oduševljavaju građenjem pećine, šatora ili logora pomoću jastuka, ćebeta i raznih drugih predmeta iz kuće.

To im jedna od najzanimljivijih igara koja, zapravo, nosi značenje u sebi.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Hamburški psiholog Mihael Til kaže da je ta igra zapravo mehanizam koji deca koriste kako bi se izolovala od spoljašnjeg sveta.

– Pećine su oaze odmora od spoljnog sveta koji je deci često naporan i previše ih razdražuje. Osim toga, deca vole intimnu privatnu sferu u koju se rado povlače jer tamo mogu da rade sve što žele.

A kako bi na to trbealo da reaguju roditelji? Da li je ovakva igra u redu, kada mališani žele da se sakriju od njih?

– Prihvatite to bez reči, jer u toj igri dete nauči mnoge stvari – tvrdi Til i dodaje da se dete kroz igru oslobađa urođenog straha od toga da ostane samo.

Foto: Shutterstock

Prema mišljenju psihologa, dete misli da je najgora stvar koja može da mu se desi to da ostane bspomoćno, samo i zaboravljeno.

Skrivajući se u svojoj pećini, deca prerađuju taj strah i grade jednu vrstu nervnih nadražaja – hoće li biti pronađeno? Deca se raduju onom trenutku kada će se srećno završiti njihov povratak u dnevnu ili dečiju sobu.

– Deca na taj način upoznaju značaj privatne sfere i proživljavaju celu paletu osećanja radosti, zabave i straha – pa to roditelji moraju da podrže – kaže psiholog.

Dakle, pre svega, treba da poštujemo prvo pećinsko pravilo: “Odraslima zabranjen pristup!” – i pustimo decu da se neometano igraju.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, magazin.novosti

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar