Možda vam deluje kao nešto nevažno, ali postoji veoma dobar razlog zašto bi tanjire, pribor za jelo i čaše na sto trebalo da postavljate po određenom redu.
Pre svega, to je praktično, jer postoji određeni redosled korišćenja posuđa i escajga.
Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs
Sa druge strane, kada je sve lepo složeno, zaista vam nije potrebna nikakva druga dekoracija na stolu, jer ovo samo po sebi izgleda elegantno i svečano.
Ispred svake stolice treba da se nalazi prazan prostor na stolu. U sredinu tog prostora, postavite tanjire, po redosledu koji vam je sigurno poznat; prvo se stavlja veliki plitki tanjir za glavno jelo, na njega dublji tanjir za supu ili čorbu, a na vrh manji, plitak tanjir za predjelo.
Levo od tanjira treba da stoji viljuška, a desno nož.
Kašika se takođe stavlja na desnu stranu, pored noža, ali takod a nož bude bliže tanjiru. Oštrice i vrhovi pribora za jelo treba da budu okrenuti ka centru stola, a drške ka stolici.
Viljuška i nož,nešto manji od glavnih, koriste se za salatu i stavljaju se samo ako je salata sastavni deo ručka. Viljuška se stavlja takođe sa leve strane, kao i prva, ali da bude sa spoljne strane, odnosno, dalje od tanjira, dok se manji nož za salatu stavlja između velikog noža i kašike.

Male viljuške i kašike za dezert se postavljaju sa gornje strane tanjira tako da drška kašike ka desno, drška viljuške bude okrenuta ka levo.
Pored njih, ali uidesno postavljaju se čaše za pića i ređaju se od spolja ka sredini tanjira, po ovom redu: čaše za vodu, belo, pa crno vino.
Levo od escajga za dezert, postavlja se tanjirić za hleb.
Ukoliko stavljate salvete, postavite ih na sredinu tanjira za predjelo.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)