Na našim prostorima, biljna mleko postaju sve dostupnija i sve se češće upotrebljavaju u svakodnevnoj ishrani.
Biljna mleka mogu da se piju umesto mleka životinjskog porekla, a neka od njih su i idealni sastojci za kolače i druge poslastice.
Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs
Pored toga, biljna mleka sdrže i različite hranjive materije, pa su i te kako zdrava i korisna u suzbijanju pojedinih zdravstvenih problema.
ZBog slične konzistencije i odnosa masnoća i proteina, sojino mleko se često smatra najboljom zamenom za kravlje mleko. Sa druge strane, bademovo mleko je bogato gvožđem, magnezijumom, vlaknima i proteinima.
Kokosovo mleko je odlično sredstvi za jačanje imuniteta, pored toga je i ukusno i kremasto. Pirinčano mleko je prava poslastica; veoma je slatko i pogodno za pripremu kolača i drugih dezrata, mada je nešto siromašnije proteinima i kalcijumom od kravljeg.
Ovseno mleko je, takođe, vrlo popularno jer smanjuje nivo glukoze i holesterola, jača imunitet i korisno je u lečenju srčanih problema. Pored toga, korisno je za kosu i kožu.
Ukoliko smo vas zainteresovali, zaista nam je drago. Dobra vest je da ova mleka možete da napravite sami, kod kuće i to sasvim jednostavno.
Kada ih napravite, moći ćete beskrajno da uživate u njihovim blagodetima. Ipak, ukoliko postoji bilo kakva alergija na neku od namirnica, najbolje bi bilo da preskočite recept.
U zavisnosti od toga za šta želite da koristite biljno mleko, odlučite se za neko od sledećih. Svi sastojci su dostupni u supermarketima i prodavnicama zdrave hrane.
1. Sojino mleko
Sastojci:
– sirova soja, 100 g
– med, 1 kašika
– voda, 500 ml
Priprema:
Soju i vodu pomešajte u jednoj posudi, pa ostaviti da odstoji preko noći. Ujutro procedite soju i sameljite je.
Tako samlevenu je stavite u šerpu, sipajte litar vode i stavite na vatru da proključa. Kad provri, sklonite šerpu sa vatre i ostavite da se prohladi.
Potom uzmite drugu šerpu, pa u nju sipajte sojino mleko tako što ćete procediti kroz ređu pamučnu pelenu. Gusti ostatak možete iskoristiti za pravljenje veganskih hamburgera.
Mleko držite u frižideru, poklopljeno.

2. Bademovo mleko
Sastojci:
– sirovi bademi, 150 g
– voda, 1 l
– ekstrakt vanile
– med, 1 kašika
Priprema:
Prelijte bademe vodom i ostavite da odstoji pokriveno 24 sata. Bademi će za to vreme nabubreti.
Nakon toga ih ocedite i iseckajte u blenderu. Dodajte u blender dve čaše vode i meljite dok se badem dobro ne samelje, pa onda dolijte još dve čaše vode.
Dobijeni sadržaj procedite kroz pamučnu pelenu i posle ga zasladite medom. Po želji možete da dodate i ekstrakt vanile.
Držati poklopljeno u frižideru.

3. Kokosovo mleko
Sastojci:
– kokosovo brašno ili rendani kokos, 100 g
– voda, 600 ml
– stevija ili med, po želji
Priprema:
Stavite vodu na ringlu i kuvajte dok ne proključa. Kad se to desi, sklonite šerpu i ostavite vodu 2 do 3 minuta da se ohladi.
zatim dodajte kokos i ostavite da odstoji sat i po vremena. Nakon toga prelijte smesu u blender i miksujte par minuta.
Procediti kroz gazu ili pamučnu pelenu, pa ono što ostane dodatno iscedite. Zasladite stevijom ili medom, ako želite.

4. Pirinčano mleko
Sastojci:
– šoljica pirinča
– voda, 8 šoljica
– ekstrakt vanile
Priprema:
Pirinač ekstrakt vanile i tri šoljice vode pomešajte u šerpi i stavite na šporet da se kuva. Kada smesa bude izgledala kao sutlijaš, to znači da je gotova i da treba da isključite ringlu. Ostavite smesu da se prohladi.
Prelijte smesu u blender, dodajte ostatak vode i blendirajte dok se pirinač ne pretvori u kašu. Zatim sve procediti kroz cediljku ili pelenu i sipajte u flašice ili veće tegle.

5. Ovseno mleko
Sastojci:
– šolja ovsenih pasuljica
– voda, 3 šolje
– ekstrakt vanile po ukusu
– prstohvat soli
Priprema:
Ovas dobro operite pa ga sipajte u jednu posudu i prelijte hladnom vodom. Ostavite da odstoji sat vremena, pa ga dobro iscedite.
Prespite ovas u blender i dodajte tri šolje vode. Blendirajte prvo manjom brzinom, pa postepeno pojačavajte. Dobijenu smesu zatim procedite kroz cediljku.
Dodajte ekstrakt vanile, prstohvat soli, a ako želite, možete dodati i cimet.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)