Savet bezbednosti sutra glasa o sazivanju retke hitne specijalne sednice Generalne skupštine UN

Britanska agencija podseća da je za odluku o sazivanju hitne specijalne sednice Generalne skupštine UN potrebno devet glasova „za“ i navodi da diplomate očekuju da će predlog biti usvojen

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: EPA-EFE/JOHN MINCHILLO / POOL

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija trebalo bi sutra da glasa o sazivanju retke hitne specijalne sednice 193-člane Generalne skupštine UN o invaziji Rusije na Ukrajinu, koja bi trebalo da se održi u ponedeljak, javlja Rojters pozivajući se na diplomatske izvore.

Glasanje saveta je proceduralno, tako da ni jedna od pet stalnih članica SB – Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija i SAD – ne može da uloži veto, navodi Rojters.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Britanska agencija podseća da je za odluku o sazivanju hitne specijalne sednice Generalne skupštine UN potrebno devet glasova „za“ i navodi da diplomate očekuju da će predlog biti usvojen.

Od 1950. godine do danas hitne specijalne sednice Generalne skupštine sazivane su samo 10 puta.

Ovoga puta predlog o sazivanju hinte sednice usledio je nakon što je Rusija u petak stavila veto na nacrt rezolucije SB UN kojom bi se osudila invazija na Ukrajinu, a Kina, Indija i UAE su bile uzdržane, dok je preostalih 11 članica glasalo „za“.

Očekuje se da će Generalna skupština glasati o sličnoj rezoluciji, saopštile su diplomate, iako rezolucije Generalne skupštine nisu obavezujuće, već samo imaju specifičnu političku težinu.

Generalna skupština UN usvojila je rezoluciju u martu 2014. nakon ruske aneksije Krima i na tom glasanju referendum o statusu Krima proglašen je nevažećim sa 100 glasova „za“ i 11 protiv, dvadesetak koji nisu glasali i 58 uzdržanih.

SAD i njihovi saveznici traže što je moguće više podrške kako bi pokazali da je Rusija međunarodno izolovana, dodaje Rojters.

BONUS VIDEO: 



Izvor: Rojters

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar