Popili ste KAFU kasno i ne možete da zaspite? Ovo POVRĆE će vam pomoći da se rešite viška kofeina

Njegovi enzimi pomažu u rastvaranju kofeina

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Profimedia/Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Prevelika količina kafe u toku dana može da utiče na različite stvari, kada se radi o vašem organizmu i raspoloženju.

Previsok nivo kofeina, kao i njegovo kasnije smanjivanje, mogu da dovedu do razdražljivosti, visokog nivoa energije, promena u radu srca, rasta i pada koncentracije…

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Čest je slučaj da ljudima kafa popijena u kasnijim večernjim satima, poremeti i spavanje.

Kofein je poznat kao materija koja daje energiju, ali ako se unosi u prekomernim količinama, naročito uveče, može da oteža spavanje kao prirodan i neophodan proces. Ipak, nekada je kafa baš ono što vam je potrebno i što vam prija, bez obzira na to koliko je sati.

Kako biste rešili problem nesanice koju izaziva kofein, možete da isprobate jedan trik, za koji su istraživanja potvrdila da zaista deluje.

Prema Majklu Brusu, kliničkom psihologu i sertifikovanom specijalisti za spavanje, kofein se u organizmu zadržava 6 do 8 sati, pre nego što počne da se rastvara. To znači da, ako prestanete da ga pijete u 15 časova, samo 50 odstro kofeina će biti neutralisano do 23 časa. Brus savetuje da poslednju kafu u toku dana popijete rano popodne.

Foto: Martin Lee / Shutterstock Editorial / Profimedia

Na jednoj diskusiji, Brus je izneo i dokaze da, ako već pijete kafu u kasnijim popodnevnim i večernjim satima, pa vam to izazove nesanicu, možete da pojedete jedan brokoli i rešite problem.

Prema studiji iz 2007. čiji rezultati su objavljeni u časopisu Current Drug Metabolism, brokoli podstiče stvaranje enzima citokroma P450 u jetri, koji regulišu nivo kofeina u organizmu. Istraživanje pojeli su 500 grama brokolija i 100 miligrama kofeina u obliku tableta, što je približna količina koja se nalazi u šoljici kafe.

Novije analize su pokazale da povrće poput brokolija, kupusa, karfiola, rotkvica i prokelja efikasna i da pomažu metabolizmu u regulaciji nivoa pojedinih materija.

Dakle, ako ste ljubitelj kasne večernje kafe, nakon nje pojedite malo svežeg brokolija.

BONUS VIDEO:

 Izvor: Objektiv.rs, mindbodygreen.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar