Albanska pevačica opet provocira: Zaigrala uz pesmu koja se vezuje za ZLOČIN nad SRPSKOM decom (VIDEO)

Javno čestitala Dan nezavisnosti Kosova i izazvala gnev Srba

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/

Britanska pevačica albanskog porekla Rita Ora neretko na društvenim mrežama, poput koleginice Due Lipe, deli fotografije i snimke na kojima ponosno ističe svoje poreklo, ali i to da je Kosovo deo Albanije.

Ona je i sada na Dan nezavisnosti samoprozvane države Kosovo podelila snimak koji je razbesneo mnoge Srbe.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Naime, Rita je na storiju podelila snimak sa jednog svog koncerta na kom igra uz tradicionalnu albansku pesmu “Šota” i napisala: “Srećan Dan nezavisnosti” uz zastavu Kosova.

Srbe je ovo razbesnelo budući da se za ovu pesmu vezuju kontroverze.

Naime, albanski nacionalisti su koristili naziv igre da je povežu sa nadimkom Ćerime Radiševe, poznatije kao Šota Galica, koja se u prvim decenijama dvadesetog veka uz muža Azema borila kao kačak protiv srpskih vlasti na Kosovu. Tako se pojavila i modifikovana verzija teksta pesme na albanskom, u kojoj se pominje “Azemova Šota”. Mnogi Albanci zbog toga danas pogrešno veruju da je igra nazvana po Šoti Galici.

Pričalo se da je pesma nastala kao poklon njegovoj ženi Šoti koja je kasnije, kako bi osvetila pogibiju svog supruga, šestoro srpske dece bacila u vatru pevajući upravo ovu pesmu.

Iako ova teorija nema utemeljenje u istoriji i ne može se sa sigurnošću tvrditi da je zaista posvećena ženi koja je izvršila ovaj gnusni zločin, Albanci je smatraju svojom tradicionalnom pesmom i njome proslavljaju mnoge značajne trenutke.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (1)

Ostavite komentar