Zoran Đorđević: Od Karađorđeve do Vučićeve Srbije

Otkako je Vučić preuzeo odgovornost i brigu za Srbiju, ponovo je nastupio period sveopšteg oporavka

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju

Sretenje (Sretenje Gospodnje) već 218 godina je simbol obnove srpske države i, kao takvo, predstavlja najvažniji datum u celokupnoj novijoj srpskoj istoriji. Taj praznik, izvorno samo verski, postao je vremenom, u kolektivnoj svesti i pamćenju našeg naroda, politički, kulturni i istorijski kamen međaš od koga su Srbi ponovo zauzeli mesto u zajednici evropskih naroda, kojoj su oduvek i po svemu i pripadali.

Prvi i Drugi srpski ustanak uspostavili su srpsku državu snagom oružja, a Ustav Knjaževstva Srbije, donet takođe na Sretenje, 1835. godine, potvrdio je, još tada, njenu trajnu opredeljenost prema idejama slobode, pravde i jednakosti – kao temeljima na kojima i današnja Srbija, Republika Srbija, svakodnevno napreduje na svim poljima.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Stoga, obeležavanje Dana državnosti i Dana ustavnosti Republike Srbije na praznik Sretenje nije samo simboličko sećanje na vaskrs srpske države, to je i dokaz političke samosvesti srpskog nacionalnog bića, u kome su trajno spojene tradicija herojske borbe za nezavisnost, večita ideja vodilja o slobodi i aktuelna posvećenost sveukupnom i sveobuhvatnom napretku naše države. Politička i ekonomska vizija, državnička mudrost, hrabrost i istrajnost u rešavanju problema, spremnost na žrtve, uz samopregoran i marljiv trud i rad – obeležja su moderne Srbije, dva veka mukotrpno građene na sretenjskim temeljima.

U periodu nešto dužem od dva veka Srbija je prešla težak put, uz mnogobrojne žrtve. Od ustaničkih borbi, raznih buna, bitaka i ratova za konačno oslobođenje, preko balkanskih i dva svetska rata, pa sve do sukoba iz devedesetih godina 20. veka na području bivše SFRJ i NATO agresije – Srbija je uvek bila na pravoj strani, strani pravde, istine i slobode, ponosna i nezavisna, spremna na razgovor, ali ne i na diktat i ucene, odlučna da ostane samostalna i suverena, bez obzira na sve pretnje i uslovljavanja, kao što je i bila, i ostala, pri stavu da na prijateljstvo i poštovanje uzvrati iskrenim uvažavanjem i odanim i pouzdanim partnerstvom.

U periodu nešto dužem od dva veka, uz sve žrtve i sva materijalna razaranja i devastiranje kojima je bila izložena, Srbija je prešla put od vilajeta potlačene i obespravljene raje koja se bavila ratarstvom i stočarstvom, uz drvene plugove i kuće od blata – do države slobodnih i ponosnih građana koja je postala lider u regionu kada su u pitanju savremene tehnologije i IT sektor i koja je najveće gradilište u ovom delu Evrope. Od vazalne zemlje, u kojoj su se pismeni mogli brzo prebrojati, do suverene države, koja podiže naučnotehnološke parkove i čija deca dominiraju na svetskim takmičenjima u mnogim naučnim oblastima. Od besputne i zemlje bez škola i bolnica do Srbije koju premrežavaju kilometri novoizgrađenih auto-puteva i u kojoj se, u novim, najsavremenijim sredstvima opremljenim bolnicama i školskim ustanovama svih nivoa, leče i školuju njeni građani. Od seljačke, feudalne zemlje, u kojoj je vodenica-potočara bila simbol industrijske proizvodnje, do države u kojoj su mnoge svetske industrijske velesile otvorile najmodernije proizvodne pogone.

Istine radi, nije uvek i sve u tom periodu, dužem nešto više od dva veka, bilo uzlazna putanja, niti je sve i uvek bilo bezgrešno i na polzu otečestvu. Delili smo se i svađali, progonili se i tamničili, sukobljavali se – i međusobno i sa onima, nama po mnogo čemu bliskima, sa kojima smo i uz koje smo vekovima živeli, trudili se da naglasimo i istaknemo razlike, i među nama samima, kao i u odnosu na one koji su nam komšije – umesto da se trudimo da nam naše različitosti budu izvor zajedništva i neupitne posvećenosti jednom, istom, zajedničkom cilju: napretku Srbije, ali i napretku područja na kome zajedno, jedni uz druge, živimo. Uvek kada su se drugi trudili da nas „usreće”, da nam „pomognu” kao i uvek kada smo mislili tuđom glavom ili kada smo se rukovodili tuđim i/ili samo ličnim interesima – Srbija je stagnirala, propadala, padala na kolena. Nasuprot tome, čak i u vremenima u kojima smo o istom mi međusobno različito mislili, ali svi zajedno imali isti cilj – da nam naša zajednička država bude slobodna i suverena, prosperitetna i ekonomski razvijena, da bude poštovana, i ona i mi, njeni građani i građanke – Srbija je vaskrsavala, dizala se iz pepela, napredovala.

Upravo zato je od 2012. godine, otkako je Aleksandar Vučić preuzeo odgovornost i brigu za Srbiju, ponovo nastupio period sveopšteg oporavka, period drugačije, modernije, brže, bolje i uspešnije Srbije, što je svakom onom ko je dobronameran, politički neostrašćen i ličnom mržnjom prema predsedniku Vučiću i rezultatima koje postiže nezadojen više nego očigledno, merljivo i proverljivo. Period u kojem je Srbija povratila samopoštovanje, a njeni građani veru u sebe i svoju državu. Period u kojem Srbija svakog dana, na svim poljima, napreduje i dokazuje da zajedno možemo sve. Svi zajedno i možemo i moramo sve za Srbiju i u ime Srbije, za njenu budućnost.

BONUS VIDEO:

 



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar