Popijte čašu VODE posle kafe: Postoje tri razloga zašto je to ZDRAVO za organizam

Sprečićete nagli skok krvnog pritiska, ali i još neke posledice u organizmu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Kafa je mnogima omiljeni napitak, ali ono što ljudi često ne znaju, jeste da ona dovodi do dehidratacije organizma.

Osim toga, može dovesti do problema sa zubima, ali i krvnim pritiskom, pa treba biti obazriv kada su u pitanju dnevne količine.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Pravi spas posle kafe je, ni manje ni više, čaša vode.

Kofen ima snažan diuretički efekat, koji dovodi do dehidratacije organizma, pa se često nakon ispijanja šoljice kafe može javiti blaga vrtoglavica, kao i drhtanje ruku. Da biste se zaštitili od neprijatnih posledica, dovoljno je da popijete čašu vode posle kafe.

Nakon ispijanja čaše vode posle kafe, vratićete ravnotežu vode u organizmu i smanjiti rizik od dehidratacije.

Zapamtite da ova čaša ne bi trebalo da bude deo vašeg dnevnog unosa tečnosti, odnosno, ako pijete dva litra vode dnevno, onda uz svaku šoljicu kafe treba da dodate još jednu čašu vode.

Foto: shutterstock

Drugo, kafa je bogata biljnim bojama koje mogu da promene boju zubne gleđi, posebno uz često i svakodnevno konzumiranje. Ovde opet voda dolazi u pomoć. Ispirajući ostatke kafe vodom, sprečavamo interakciju između kiselina kafe i zubne gleđi. U isto vreme, ne bi trebalo da perete zube odmah nakon kafe – to može takođe da ugrozi zdravlje vaših zuba.

Pored toga, kofein može da poveća krvni pritisak, a za osobe koje pate od hipertenzije to može biti opasno. Voda razblažuje kafu, zbog čega se smanjuje opterećenje srca i krvnih suvoda, a rizik od skoka pritiska se samim tim smanjuje.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, Blic Žena

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar