Agresivan je i često ujeda: Zašto se PITBUL smatra najopasnijim psom i kako da ga dresirate pravilno?

Preispitajte svoje znanje o psima

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Pitbul se obično smatra opasnim psom, pogodnim za čuvanje porodice i kuće, ali krajnje nezgodnim kada su u pitanju drugi ljudi.

Često se veruje da ovaj pas ne trpi autoritet i da nije naročito zahvalan za dresiranje.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Međutim, istina je da su za loše i agresivno ponašanje ovog psa, često krivi neodgovorni vlasnici.

Važno je da se mitovi koji važe za ove pse, a koji su često i potpuno neosnovani, razbiju i da pitbulove uvrstite u svoj plan, ako želite kućnog ljubimca.

Ovo su neka od čestih verovanja, kada se radi o ovim psima.

1. Često ujeda

U pitanju je samo mit. 2012. godine, sprovedeno je ispitivanje temperamenta različitih rasa pasa. Čak 86,8 odsto testiranih pasa savršeno je prošlo testove agresivnosti, društvenosti, socijalizacije i stabilnosti. Zanimljivo je to da su pojedine rase, koje se smatraju idealnim kada je u pitanju mirnoća, odnos sa decom i privrženost porodici prošle čak i lošije od pitbula, koji važi za agresivca.

Pozitivnu i prolaznu ocenu na istom testu, imalo je 85,2 podsto zlatnih retrivera i 80,1 odsto škotskih ovčara.

Foto: MICHAL CIZEK / AFP / Profimedia

2.Pitbulovi više napadaju od drugih rasa

Američka vetrinarska asocijacija je sprovela istraživanjie učestalosti napada različitih rasa pasa na ljude, i njime definitivno raskrinkala ovaj mit. Pokazalo se da stepen agresivnosti isključivo zavisi od pojedinačne sklonosti psa i njegovog dresiranja.

3. Pitbulovima se “zaključava” vilica pri ugrizu

Stručnjak za anatomiju, ponašanje i obuku pitbulova sa Univerziteta u Gruziji, Lea Brisbina, rekla je da je nekoliko studija koje su ispitivale strukturu vilice i lobanje pitbulova pokazalo da ne postoji velika i radikalna razlika između lobanje pitbula i drugih pasa.

Njihova vilica je sasvim uobičajena, pa nije najjasnije odakle je potekla ova zabluda.

Ilustracija,foto: Zanna Pesnina / Alamy / Alamy / Profimedia

Ukoliko smo uspeli da vas razuverimo u to da je pitbul krvoločan i agresivan, bilo bi dobro da nadomestite informacije koje bi trebalo da zaboravite, sa nekoliko tačnih.

1. Pitbul je najčešće zlostavljani pas

Humano društvo SAD-a, potvrdilo je da su pitbulovi najčešće zlostavljani psi poslednjih godina. Čak 70 odsto njih bude podvrgnuto eutanaziji u gradskim azilima samo zato što pripadaju toj rasi.

2. Nekada su bili “dadilje”

Tolerancija, briga i nežnost, kao važne karakteristike ovog psa, glavni su razlozi što je pitbul početkom 20. veka bio čest ljubimac kom su poveravana deca na čuvanje.

3. Pitbul nije rasa

Pitbul nije rasa nego zajednički naziv za staforda, buldoga, američkog pitbul terijera i bul terijera.

4. Ujed pitbula u medijima

Iz nepoznatog razloga, a najverovatnije zbog njihove snage, napadi pitbulova na ljude su najčešće dokumentovani u medijima. Jedno istraživanje je pokazalo da se napadi pitbulova pojavljuju i do 230 puta u medijima, dok se sve druge rase javljaju u jednom od 3 slučaja.

Svaka pasmina stvorena je s određenom svrhom, ali i pored pasminskih predispozicija, odnosno, temperamenta i izgleda, svaki pas ima svoju ličnost. Neki su plašljiviji dok su drugi agresivniji; neki povučeniji i mirni, dok su drugi druželjubivi i razigrani.

Genetske predispozicije psa takođe igraju ulogu u tom procesu.

Foto: Shutterstock

Kako da ga dresirate?

Glavni sasvet za sve vlasnike ovih štenaca, jeste da rade na socijalizaciji i navikavanju na ljude i druge pse još dok je kuca sasvim mala. Preporuka je da se ne odvaja previše rano od majke, braće i sestara, kako bi ostvario prvi kontakt sa drugim psima.

Preporuka za sve vlasnike je da se obrate profesionalcu kako bi dresirali svog psa, naročito ukoliko im je to prvi ljubimac. Staford je pametan pas i neće biti veliki problem da savlada osnovnew stvari.

nakon toga, neophodno je da se sve naučeno vežba. Pitbulovi su i veoma živahni, pa je aktivnost veoma poželjna. Možete ga čak voditi sa sobom na trčanje ili vožnju bicikla.

Uz fizičku aktivnost pitbulu će od velike koristi biti i niz moždanih aktivnosti, poput traženja sakrivenih igračaka.

Neznanje ili nedostatak vremena nisu opravdanje jer dolaskom u ruke neodgovornih vlasnika bilo koji pas može postati opasan. Kod pasmina poput pitbulova greške mogu gorko da se obiju o glavu.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, stil.kurir.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar