Bežao iz zatvora i 17 godina živeo pod lažnim imenom: FILMSKA PRIČA “Pink Pantera” uhapšenog u Beogradu

Mikić je priznao da je falsifikovao isprave i tražio je sporazum o priznanju krivice

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: AFP / AFP / Profimedia

Draganu Mikiću (47) iz Beograda, jednom od vođa međunarodne grupe kradljivaca dijamanata “Pink Panteri”, uhapšenom zbog falsifikovanih dokumenata, nakon saslušanja u novosadskom Osnovnom javnom tužilaštvu određen je pritvor do 30 dana, a on je, kako se saznaje, priznao krivicu i ponudio tužilaštvu da sklopi sporazum o priznanju krivice u zamenu za blažu kaznu.

Podsetimo, Mikić je uhapšen krajem prošle nedelje, kada je pokušao da izvadi lična dokumenta u PS Palilula u Beogradu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Pravio ožiljke

– Mikić je priznao da je falsifikovao isprave i tražio je sporazum o priznanju krivice. Nadležni tek treba da odluče da li će se sporazum sklopiti – navodi izvor i objašnjava kako je do neverovatnog hapšenja došlo:

– On je još 2017, prvo u Sremskim Karlovcima, gde je na kažiprstu napravio ožiljak i utrljao lepak u jagodicu, izvadio lažna dokumenta na ime S. Z. Tri meseca kasnije, došao je u PS u Beočinu, gde je pokušao da izvadi još jedan lažni dokument na ime treće osobe. Tu je, umesto kažiprsta, podmetnuo srednji prst kada je davao otisak.

Policajci su to, kako kaže izvor, odmah primetili i tada mu je napisana prijava i to na lažno ime, koje je imao u dokumentima koje je prethodno izvadio u Sremskim Karlovcima.

– Policija nije mogla da utvrdi da je to Mikićevo lažno ime, jer osoba čiji je identitet koristio zaista postoji, ali živi u inostranstvu, ima srpsko državljanstvo, ali nikada nije u našoj zemlji vadila dokumenta – objašnjava izvor.

Mikić je tada, na osnovu prijave, koristeći lažni identitet, naveo javnog tužioca da u skladu s načelom oportuniteta izda naredbu o uplati novca u humanitarne svrhe na ime druge osobe.

Hteo preko granice

– Pre nekoliko dana Mikić je u Beogradu pokušao da izvadi dokumenta na svoje pravo ime. Mislio je da se otisci neće poklapati sa onima koje je već ostavljao u drugim policijskim stanicama, jer je i posle toga sekao kažiprst i pravio ožiljke. Veruje se da je on imao nameru da pređe preko granice – priča izvor:

– Međutim, kada je došao da uzme dokumenta u PS Palilula, pripadnici novosadskog Odeljenja kriminalističke policije, u saradnji s kolegama iz Beograda, stavili su mu lisice. Nakon hapšenja izvršen je pretres njegovog stana u Beogradu, a onda je sproveden u Novi Sad, pošto je krivično delo izvršio na teritoriji te policijske uprave.

Inače, Dragan Mikić već 17 godina živi kao begunac, jer je u Francuskoj osuđen na 15 godina robije zbog pljački u Bijaricu, Kanu, Kurševelu i Sen Tropeu, u periodu od 2001. do 2003. godine. Procenjuje se da je vrednost plena koji je odneo iz luksuznih juvelirnica 7,5 miliona evra.

– Mikić je postao poznat po spektakularnim krađama u Francuskoj, ali i po još spektakularnijem bekstvu iz tamošnjeg zatvora. Naime, kada je prvi put uhapšen 2003, pobegao je iz zgrade suda. Ubrzo su mu lisice ponovo stavljene, a on je dve godine kasnije uspeo da umakne pravdi – podseća izvor:

Pobegao iz zatvora

– Plan za bekstvo bio je briljantan, a akciju je trebalo izvesti dok je Mikić bio u redovnoj šetnji u zatvorskom dvorištu. Dvojica njegovih saradnika došla su do zatvora, napala stražare i zapucala iz “kalašnjikova”. Za to vreme, Mikić se spustio niz uže preko zida i pobegao.

Od tog dana francuske vlasti nisu uspele da mu uđu u trag, a veruje se da je većinu vremena bio u Srbiji.

– O Mikiću se znalo da je i ranije bio izuzetno obazriv, svuda se kretao naoružan “magnumom 357”, a navodno je nosio i pancir. Sa svojim ljudima je sedeo isključivo u nekoliko kafića u Beogradu i bio je izuzetno diskretan – kaže sagovornik upoznat s dešavanjima.

Postao investitor

Mikić, kako se sumnja, poslednjih godina postao je investitor i zidao je zgrade. – Navodno, on je bio jako dobar drug sa ubijenim Milanom Ljepojom, “pink panterom” iz Niša, koga je ubio klan Belivuk-Miljković. Prema policijskim informacijama, Mikić je u poslednje vreme imao jako obezbeđenje i kretao se obazrivo – kaže izvor .

Olivera i Bojana: I žene krale dijamante

U redovima “Pink Pantera”, osim muškaraca, ima i nekoliko žena. Svakako je najpoznatija Olivera Ćirković, bivša košarkašica, čuvena po bekstvu iz zatvora u Grčkoj. Ćirkovićeva je bila deo grupe, a o svojim dogodovštinama napisala je i knjigu. Bojana Mitić Lazarević, supruga “pantera” Mladena Lazarevića iz Niša, navodno je učestvovala u čuvenoj pljački u “Vafi centru” u Dubaiju, a godinama se nalazila na poternici Interpola.

Tragične sudbine članova bande

“Pink panteri”, prema procenama svetskih policija, dolaze uglavnom s prostora bivše Jugoslavije, a poslednjih godina mnogi od njih doživeli su tragičnu sudbinu. Od kradljivaca dijamanata koji ne vole nasilje i izbegavaju žrtve u svojim spektakularnim pljačkama, našli su se u središtu rata između kavačkog i škaljarskog klana, a upućeni kažu da su se priklonili ovim drugima. Mnogi od viđenijih “pink pantera” doživeli su tragičnu sudbinu.

Borko Ilinčić: Umro u zatvoru

Borko Ilinčić, koji je učestvovao u spektakularnoj pljački u “Vafi centru” u Dubaiju, uhapšen je u Španiji, pa izručen vlastima Emirata. Međutim, 2017. godine, posle dve godine provedene u pritvoru, on se u ćeliji obesio prslukom. O tragičnoj Ilinčićevoj smrti, koja se dogodila 2. januara 2017, saznalo se tek mesec dana kasnije, kada je upravnik zatvora na početku suđenja mladiću obznanio da je on već punih mesec dana mrtav.

Predrag Vujošević Marko: Uhapšen s kokainom

Predrag Vujošević, učesnik prve pljačke “Pink Pantera” u čuvenoj juvelirnici “Graf” u Londonu, uhapšen je letos u Španiji, zajedno s pripadnicima škaljarskog klana, zbog šverca 408 kilograma kokaina. Od grupe je zaplenjeno 413.000 evra, luksuzna jahta, kao i 12 kriptovanih telefona, dokumentacija o kriminalnim poslovima, različiti elektronski uređaji. Vujošević, koji je bio poznat pod nadimkom Marko, u medijima je bio poznat kao “mozak ‘Pink Pantera'”.

Damir Hadžić: Likvidirali ga “kavčani”

Užičanin Damir Hadžić likvidiran je s vođom barske grupe Alanom Kožarom na Krfu. Nepoznate ubice likvidirale su ih ispred iznajmljene vile. Istraga je pokazala da je Hadžić navodno učestvovao u ubistvu “kavčanina” Davora Baltića u Beogradu, te da je bio visokorangiran član škaljarskog klana.

Aleksandar Šarac: Ubijen u garaži tržnog centra

Beograđanin Aleksandar Šarac ubijen je u garaži TC “Ušće” u oktobru 2020. godine. Maskirani napadač prišao je Šarcu, koji je išao ka svom blinidranom automobilu i pucao mu u glavu. Prema podacima iz istrage, Šarac je uvek nosio pancir, te je napadač znao da treba da cilja u glavu. Za Šarčevo ubistvo osumnjičen je Lazar Ilić iz Kraljeva, koji je nekoliko meseci kasnije uhapšen u Crnoj Gori. Iz presretnutih razgovora klana Belivuk-Miljković videlo se da su Šarca takođe hteli da ubiju u “klanici” u Ritopeku, ali nisu uspevali da ga namame.

Milan Ljepoja: Samleven u Ritopeku

Milan Ljepoja doživeo je verovatno najstrašniju sudbinu. Niški “pink panter”, koji se sumnjičio da je zajedno s Borkom Ilinčićem opljačkao “Vafi” centar u Dubaiju, namamljen je u Belivukovu kuću strave u Ritopeku. Posle mučenja, pripadnici klana su ga gušili kesom, davili žicom, a potom mu je Veljko Belivuk, prema optužnici, prerezao vrat. Navodno, Ljepoju su oteli i ubili jer su verovali da je učestvovao u planiranju neuspešnog atentata na Radoja Zvicera u Ukrajini.

BONUS VIDEO:

 Izvor:

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar