ZAHLAĐENJE stiže pred Sretenje: Meteorolog objavio najnoviju prognozu – februar se deli na DVA dela

U ponedeljak se preko severa Evrope očekuje premeštanje veoma snažnog ciklona

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Ovaj februar podeliće se, kada je vreme u pitanju, na dva dela. Prva polovina biće uglavnom stabilna i natprosečno topla, tokom pojedinih dana temperatura će biti i do 15 stepeni, a zahlađenje u obliku da vreme bude u skladu sa kalendarom očekuje se sredinom meseca, 12-13. febuara, kaže meteorolog Đorđe Đurić.

– Pod uticajem povišenog vazdušnog pritiska, u Srbiji do kraja dana suvo i stabilno sa sunčanim intervalima. Maksimalna temperatura biće od 7 stepeni na jugu Srbije do 15 u Podrinju, u Beogradu do 12. U subotu se preko severa Evrope očekuje premeštanje veoma snažnog ciklona. NJegov centar biće dovoljno daleko od našeg područja da ne izazove jače pogoršanje vremena, ali će rubni deo ovog ciklona u subotu doneti Srbiji sa severa prolazno naoblačenje, ponegde i slabu kišu, a na planinama i slab sneg – kaže Đurić.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Dodaje da će u subotu ujutro i pre podne na jugu i istoku Srbije biti vedro, uz umeren mraz, dok se u ostalim predelima Srbije zbog oblačnosti očekuje toplije jutro.

– Inače, hladni front koji će posle podne stići sa severa do Srbije biće dosta oslabljen i naći ćemo se na njegovom perifernom delu, pa se značajnije padavine ne očekuju, niti zahlađenje, a front će se osetiti u vidu prolaznog pojačanog severozapadnog vetra. Minimalna jutarnja temperatura u subotu od -6 na jugoistoku do 4 na severozapadu Srbije, maksimalna dnevna od 8 do 12, u Beogradu do 11. Posle podne sa severa se očekuje razvedravanje. U nedelju će ojačati polje anticiklona, pa će biti stabilno i sunčano. Jutro će biti hladno, uz slab do umeren mraz, ponegde i uz maglu, a tokom dana relativno toplo. Maksimalna temperatura biće od 10 do 15, u Beogradu do 14 – navodi on.

U ponedeljak se preko severa Evrope očekuje premeštanje veoma snažnog ciklona, a duboka visinska dolina spustiće se sa severa do Srbije i doneti naoblačenje sa kišom, na planinama sa snegom.

– Uz prodor hladnog fronta očekuje se i jak severozapadni vetar i pad temperature. Maksimalna temperatura od 6 do 10, u Beogradu do 9, do kraja dana u padu. U utorak će ova dolina napustiti naše područje i nastaviće put ka istoku, snažan ciklon sa severa izmestiće se iznad istočne Evrope, a sa zapada će jačati visinski greben, u prizemlju anticiklon, pa se očekuje postepena stabilizacija vremena. Biće vetrovito, uz severozapadni vetar i očekuje se promenljivo oblačno, još ponegde sa veoma slabim padavinama.

– Zbog prethodne advekcije hladnije vazdušne mase sa severa, biće još malo hladnije, a maksimalna temperatura biće od 3 do 9 stepena, što su i prosečne masimalne temperature za početak februara. Od srede Srbija će biti pod uticajem snažnog anticklona i visinskog u prizemlju i snažnog grebena sa Mediterana na visini, pa će biti sunčano i toplije, a od četvrtka do narednog vikenda i veoma toplo. U jutarnjim časovima ponegde slab mraz i magla, a tokom dana relativno toplo. Maksimalna temperatura biće od 10 do 15 – kaže Đuruć i dodaje kada nas čeka zahlađenje:

– Prema trenutnim prognozama, zahlađenje se očekuje oko 13-14. februara i tada će temperature pasti na prosečne vrednosti za februar, a biće prolazne kiše i snega. Dakle, veći deo prve polovine februara proteći će u znaku stabilnog i natprosečnog toplog vremena, a vreme će ponovo poprimiti karakteristike kalendara sredinom meseca.

BONUS VIDEO



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar