Izbegavajte ih u širokom luku: Ovi sastojci su OPASNIJI od šećera

Sačuvajte svoje zdravlje

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: MAXIMILIAN STOCK LTD / Sciencephoto / Profimedia

Osim šećera, jednako su opasni i drugi sastojci koji se nalaze u mnogim namirnicama.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rsv

Najštetnije su višestruko prerađene namirnice, kao i gotova jela koja sadrže razne aditive u sebi.

1. Trans masti

Trans masti su nezasićene masne kiseline, a nastaju tokom industrijskog stvrdnjavanja izvorno zdravog biljnog ulja. Čak i ako se ulje zagreva dugo i na visokim temperaturama, nastaju trans masti – posebno kada se hrana priprema u fritezi. Ako često konzumirate ove masti, mogu biti veoma štetne po vaše zdravlje, budući da povećavaju nivo lošeg holesterola u krvi.

2. Nitritna so za sušenje mesa

Proizvođači hrane koriste nitritnu so za sušenje mesa kako bi duže očuvali jako prerađeno meso poput šunke, slanine i salame.

Foto: Shutterstock/ilustracija

Istovremeno, na ovaj način je moguće pojačati aromu i ukus. Ovu mešavinu kuhinjske soli, kalijum – nitrita i natrijum – nitrita, prepoznaćete po oznakama E – 249 i E – 250.

3. Veštačke boje

Mnoge namirnice sadrže veštačke boje kako bi kupcu bile primamljive na oko. Iako boje služe da privuku potrošača, nimalo nisu zdrave i trebalo bi da ih izbegavate u širokom luku.

BONUS VIDEO:

Izvor: Objektiv.rs, najžena.rs

Komentari (0)

Ostavite komentar

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!