Svako jutro pomerate alarm za buđenje za još 5 minuta? Tri načina da se oslobodite ove loše navike

Kako da promenite svoju jutarnju rutinu?

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Svako jutro pomerate alarm za buđenje za još pet, šest minuta?

Želite da ustajanje iz kreveta odložite do poslednjeg trenutka?

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Stručnjaci navode da na taj način samo sebi činite medveđu uslugu jer, kako kažu, zarobljeni ste između spavanja i budnosti, a to je loš način da započnete dan.

Terapeut Kler Elms predlaže tri načina da se oslobodite ove jutarnje navike.

Rutina spavanja

Prvo, Elms preporučuje da posmatrate svoju rutinu spavanja uz pomoć dnevnika, u kojem možete da pratite stvari kao što su: kada se budite, kada idete u krevet, koliko vremena provodite spavajući… Većini ljudi treba između šest i 10 sati sna.

– Odredite koliko sna vam je potrebno, koliko sna želite, a zatim osigurajte da vam odlazak u određeno vreme na spavanje omogući da se probudite u željeno vreme – savetuje Elms.

Foto: Shutterstock

Takođe, možete da zapisujete i šta ste jeli pre spavanja, kada ste prestali da gledate u mobilni… kako biste dobili bolju predstavu o tome koje navike deluju na vaš san, a koje ne.

Ustanite i isključite alarm

Njen drugi savet uključuje fizičko otežavanje odlaganja.

– Pobrinite se da morate da izađete iz kreveta kako biste isključili alarm. Zvuči jednostavno, ali obično je lakše odmah se probuditi i nastaviti s jutarnjom rutinom kada smo već ustali iz kreveta – objašnjava ona.

Navike

Treći savet je nešto što se zove “slaganje navika”, za koje smatra da su odlične za ulazak u nove rutine.

– Razmislite šta biste prvo želeli da uradite kad ustanete. Neko ide u kupatilo, drugi se oblače, treći doručkuju, piju kafu ili čaj… Pronađite svoju “naviku sledećeg koraka” i odmah pređite na nju.

Foto: Shutterstock, ilustracija

Kada je u pitanju funkcionisanje “slaganja navika”, najbolje je da odaberete aktivnost koju već obavljate automatski i bez razmišljanja, a zatim da dodajete novu radnju koju želite da uključite u svoju rutinu

– Započnite s malim radnjama koje vam se čine dovoljno lakim za obavljanje na dnevnoj bazi, a zatim napredujte. Odaberite stvari koje će vam pružiti dobar osećaj – na primer, umesto da pomerite alarm, možda bi vas sticanje navike da idete pravo do svoje omiljene hrane za doručak, izmamilo iz kreveta. Na kraju, imajte u vidu da ste vi jedina osoba koja odlučuje o tome da li ćete se vratiti u krevet ili ne – zaključila je Kler Elms.

BONUS VIDEO:

 



Izvor: Objektiv.rs, 24sata.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar