Stručnjaci objašnjavaju: Ko je zadovoljniji brakom i ko češće traži RAZVOD, muškarci ili žene?

Kada se početna očekivanja pretvore u razočaranje, počinju problemi

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Svaka priča o razvodu je drugačija i uvek posle nje sledi vraćanje u prošlost i utvrđivanje ko je manje ili više kriv za kraj veze, muškarac ili žena.

Na to pitanje nema prostog odgovora jer svaki brak je poseban, i pogrešno je uopštavati stvari.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Međutim, zanimljivo je pogledati rezultate istraživanja koje je sproveo sociolog Majkl Rozenfeld.

On je tokom pet godina, ispitivao 2.260 muškaraca i žena i njegovi zaključci su možda i iznenađujući za mnoge.

– Danas ljudi ne traže partnera koji je samo pouzdan i razuman, već on mora da bude i sjajan ljubavnik, njihov najbolji prijatelj, kao i da plaća račune… i da bude zabavan. A često se naša početna očekivanja pretvore u veliko razočaranje – navodi Rozenfeld.

Foto: Shutterstock

Interesantno je da su u 69 odsto slučajeva žene bile inicijatori razvoda, a dame su, u globalu, bile i mnogo nezadovoljnije brakom od muškaraca.

Rozenfeld je u svoje istraživanje uključio i ljude koji nisu u braku, od onih koji godinama žive zajedno u vanbračnoj zajednici do usputnih flertova – utvrdio je da su u ovakvim vezama oba pola podjednako inicirala raskid.

Očigledno je da institucija braka mnogo teže pada ženama.

Foto: Shutterstock

– Ustaljeno je mišljenje da brak ženama donosi prednosti koje nisu imale u prošlosti, ali realnost je mnogo komplikovanija od toga. Dame i dalje imaju mnogo više obaveza u braku od muškaraca. Takođe, žene koje su tokom istraživanja izrazile nezadovoljstvo svojim brakom, navele su da im je najviše smetao gubitak nezavisnosti kao i preterana kontrola od strane muževa – objašnjava Rozenfeld.

Ne treba zaboraviti ni činjenicu da za razliku od tradicionalne žene-domaćice koja vodi računa o kući i deci, danas dame imaju posao sa punim radnim vremenom, dovoljno zarađuju da bi bile nezavisne od muškarca-hranitelja porodice.

Zbog toga i mogu da budu mnogo “izbirljivije” u situacijama kada nisu zadovoljne vezom.

BONUS VIDEO:

 



Izvor: Objektiv.rs, Washington post

Komentari (1)

  1. To je zato jer su muskarci zatucane, staromodne seljacine kojima su prevazidjena moralna nacela bitnija od zenine srece. Drugim recima - ne daju zenama da imaju decka.

    Odgovori

Ostavite komentar