Stiže NOVAC! Proverite jeste li među 100.000 građana koji polažu pravo na novu pomoć, PRIJAVA počela

Za penzionere je potreban poslednji penzioni ček,

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Od 1. januara počele su prijave za novih 100.000 turističkih vaučera u vrednosti od 5.000 dinara. Turističke vaučere, koji su se do sada pokazali vrlo privlačnim za građane Srbije, posebno za penzionere i porodice sa decom, moguće je iskoristiti do 20. novembra ove godine, a moći će da se bira jedan od 1.200 smeštajnih objekata širom zemlje.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Pravo na dobijanje vaučera imaju, kao i do sada, penzioneri, studenti, nezaposlena lica, te korisnici prava na tuđu negu i pomoć, zaposleni čija primanja ne prelaze iznos od 70.000 dinara. Na spisku su i korisnici porodične invalidnine, ratni vojni invalidi i civilni invalidi rata sa primanjima nižim od 70.000 dinara kao i nosioci aktivnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva.

Od dokumenata potrebna je pre svega rezervacija u željenom objektu. Za penzionere je potreban poslednji penzioni ček, a za zaposlene potvrda o primanjima. Studenti moraju da prilože uverenje fakulteta za tekuću godinu.

Najtraženije destinacije na koje se do sada išlo uz vaučere, do sada su bile Sokobanja, Zlatibor, Vrnjačka Banja, Sijarinska Banja, Ribarska Banja, Gornja Trepča, Divčibare, Kopaonik, Banja Vrujci i Banja Koviljača.

U petak, 14. januara, svi zaposleni u zdravstvu, njih oko 120.000, dobiće od države po 10.000 dinara jednokratne pomoći. Nakon toga sledi i isplata mladima koji će od države dobiti po 11.700 dinara, a potom su na spisku i svi penzioneri koje sleduje po 20.000 dinara, što je oko 170 evra.

Veće plate

Oni koji su zaposleni u javnom sektoru već su počeli da rade za veće plate koje su im povećane od janauara ove godine. To praktično znači da će 500.000 ljudi, koji su zaposleni u javnom sektoru dobiti povišice, ali te povišice neće biti iste za sve.

Više povišice dobiće zaposleni u socijalnim službama, zdravstvu i vojsci. Njima sleduju plate veće za oko 8 odsto, dok će ostali moći da očekuju platu veću za procentni bod manje tj. 7 odsto.

Na primer, zaposleni u zdravstvu koji zarađuju 60.000 dinara naredne godine će imati platu veću za 4.800 dinara. Zaposleni u socijalnim službama koji imaju mesečna primanja 50.000 dinara, od ove godine će imati platu veću za 4.000 dinara.

Zaposlenima, na primer u prosveti, koji imaju primanja oko 60.000 dinara, uvećanje plate za 7 odsto znači platu veću za 4.200 dinara.

BONUS VIDEO:



Izvor: Blic

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar