Ovako “Maksi” PONIŽAVA zaposlene, radnici PROGOVORILI: “Zvali su nas u kancelariju po dvoje”

Zaposleni u velikom trgovinskom lancu tvrde da u novim ugovorima o radu svima piše da imaju samo osnovnu školu, iako su mnogi od njih završili srednju

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen, Shutterstock/Ilustracija

Umesto da po završetku još jedne poslovne godine dobiju novogodišnji bonus ili trinaestu platu, kao što je to uobičajena praksa poslodavca prema svojim zaposlenima, radnici “Maksija” dobili su novi Aneks ugovora o radu kojim će im zarada biti obračunata sa prvim stepenom obrazovanja, odnosno samo sa osnovnom školom, iako mnogi od njih imaju završenu srednju školu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Kako za Objektiv tvrdi radnica jednog objekta koji posluje u sklopu trgovinskog lanca “Delez Srbija” (ime i prezime poznato redakciji), a koja nam je dala na uvid sporni Aneks ugovora o radu, ova belgijska kompanija svrstala je „u isti koš” osnovno i srednje obrazovanje. – Ljuta sam i besna kao ris. U 21. veku priznaju nam samo osnovnu školu, a to što si gulio još četiri godine srednje škole, pa još ako si upisao i višu ili fakultet, otišlo je u vetar.

Plata je ista ili manja, a o penziji neću ni da govorim. Po svemu sudeći, neću je ni dočekati!

– priča radnica „Maksija” koja je potpisala ugovor jer nije imala drugog izbora.

– Zvali su nas u kancelariju po dvoje, nekako su zbrzali, izneli ugovor i dali nam da potpišemo. Videla sam o čemu se radi, ali potpisala sam jer mi treba posao. Što je najgore, kada sam detaljno pročitala Aneks ugovora, uočila sam da oni pod stručnom spremom “Osnovna škola, I stepen” misle samo na četiri razreda osnovne škole.

Ne misle čak ni na celu osnovnu školu. Zamislite! Nema kod njih bunta. Ako se pobuniš, letiš s posla. Zato su nam tako na kvarnjaka dali da potpišemo Aneks ugovora neposredno pred novogodišnje praznike. Naša sagovornica nije jedina zaposlena u “Maksiju” koja je izrazila nezadovoljstvo i razočaranje zbog ovih novina koje su stupile na snagu od 1. januara ove godine.

PIŠE: SANJA RADOVANOVIĆ

NASTAVAK OVE PRIČE PROČITAJTE U SUTRAŠNJEM IZDANJU ŠTAMPANOG IZDANJA OBJEKTIVA.

Foto: Objektiv.rs

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (16)

  1. Да ли вам је сада јасно оно шта рече председник републике: "како ће немачки газда овде да оствари профит" ? Ако ви не радите недељом, за бедне плате, неплаћено прековремено,... итд. Наравно, немачки је овде условно, а односи се на сваког од тих израбљивача. Стога, не надајте се на државу.

    Odgovori

Ostavite komentar