Iznenađenje za sve žene: Utvrđeno kako ZAISTA funkcioniše mozak zaljubljenog muškarca!

Ko je emotivniji u vezi, muškarci ili žene?

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Iako većina ljudi misli da su žene emotivnije i otvorenije, naročito kada su zaljubljene, istraživanja pokazuju da je istina malo drugačija.

Verovatno će za mnoge iznenađujuće zvučati podatak da se muškarci brže zaljubljuju kao i da su mnogo pre dama spremni da izgovore dve magične reči – volim te!

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

U istraživanju su učestvovala 172 studenta, a psiholog Marisa Harison, koja je bila koautor studije, rekla je da su rezultati prilično iznenađujući.

– Ranije se pretpostavljalo se da su žene emotivne, ponekada i preterano i da su spremnije prve da izjave ljubav, ali istraživanje nas je demantovalo, jer se zapravo muškarci mnogo brže zaljubljuju i mnogo spremniji da prvi iskažu svoja osećanja – kaže Harison.

Psiholog Nil Lamont ističe da je povezivanje podjednako važno i muškarcima i ženama.

Foto: Shutterstock

– Dok su društvene i kulturne norme nalagale da muškarci treba da budu jaki i izdržljivi, oni su bili mnogo više skloni da sakriju emocije. I neka ranija istraživanja su pokazala da dobro proživljen život muškaraca obično uključuje duboke i smislene ljubavne veze – objašnjava Lamont.

Kada se muškarci zaljube, njihov mozak je preplavljen osećanjima koja izazivaju ono što zovemo “hemijom”. Naime, sve zaljubljene zapljusnu dopamin, noradrenalin, feniletilamin, oksitocin, a muškarce i testosteron.

Muškarac koji je zaljubljen “do ušiju”, u stvari je “žrtva” onoga što pokreću vaši feromoni – hemikalije koju lučimo kako bismo privukli suprotni pol.

Postoji još jedan razlog da se muškarci brže zaljube i tako padnu pod čaroliju hemije, a to je evolucija.

Harison objašnjava zašto ženama treba više vremena da im se u očima pojavi onaj sjaj koji imaju samo zaljubljeni.

– Žene nesvesno odlažu ljubav u poređenju sa muškarcima. Žene mogu mnogo više da izgube, posvećujući se pogrešnom muškarcu, naročito ako govorimo o izboru partnera s kojim će se usuditi da rode dete. One su rođene sa konačnim brojem jajnih ćelija, a muškarci svakodnevno proizvode milione spermatozoida – objašnjava Harison.

Foto: Shutterstock

Drugim rečima, žene moraju biti mnogo opreznije sa kim ulaze u intimne odnose nego muškarci.

– Ako se žene posvete nekom problematičnom muškarcu i zatrudne sa nekim ko nije pouzdan one će, recimo, rizikovati da bez pomoći odgajaju dete kao samohrane majke, a to nimalo nije jednostavno. Zbog toga su žene opreznije sa emocijama – objašnjava ovaj psiholog.

Međutim, nemojte, savetuju psiholozi, smetnuti s uma ni činjenicu da su muškarci, pored toga što se brže zaljubljuju, skloniji i da se pre “odljube”.

Psiholog Ingrid Kolins kaže da iz iskustva na terapijama zna da su “muškarci skloniji promeni partnera”.

– To ima smisla ako uzmete u obzir da je mužjak obično lovac, nastavlja da se kreće, dok ženka uzgaja mlade. U kolektivnom nesvesniom ostao je taj arhetip lovca – objašnjava Kolins.
Dodaje da je otvaranje i pokazivanje emocija uvek neka vrsta rizika, jer ne možete nikada biti sigurni da su osećanja obostrana.

– Zato muškarci i kada se zaljube i izjave ljubav, u velikom broju slučajeva ne prestaju da se osvrću za drugim ženama. To naročito čine ako nisu sigurni u osećanja svojih partnerki – navodi Kolins.

Ali šta je zapravo presudno da neka veza postane trajna i da ta početna zaljubljenost pređe u ljubav?

Foto: Shutterstock

Jedna od ključnih stvari je intimnost.

Iako neki fizičku privlačnost mogu smatrati nevažnom, doktorka Helen Fišer, antropolog, koja proučava romantiku i veze, kaže da je od ključne važnosti za to da se neko u vas zaljubi i ostane zaljubljen zapravo fizička privlačnost i ta vrsta intime.

– Kada doživite vrhunac u intimnim odnosima, preplave vas oksitocin i vazopresin. To su osnovni hormoni zaduženi za bliskost i vezivanje sa partnerom – objašnjava Fišer.

Ona navodi da ako nastavite da imate intimne odnose, povećavate tu povezanost, a to bi moglo da spreči “vašeg lovca” da se interesuje za drugog partnera.

Biti prisan nije jedini važan “sastojak” trajne ljubavi.

Muškarci, baš kao i žene, takođe žele da se osećaju podršku i razumevanje. Fišer kaže da muškarci i žene u suštini traže iste stvari u vezi.

– Moraju da imaju nekoga kome mogu da veruju i u koga imaju poverenje. Poštovanje je ključ uspeha veze, ali i duhovitost partnera – objašnjava Fišer.

BONUS VIDEO:

 



Izvor: Objektiv.rs, najžena.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar