Veliki Objektiv intervju Mitra Mrkele: O Dioniju, Rišairu, Rodićevom “ćutanju” i transfer planu Zvezde

- Svestan sam kluba kakav je Crvena zvezda, bio sam igrač sedam godina, radio sam i u omladinskoj školi i jasno mi je da svako zavisi samo od rezultata, pa tako i ja - rekao je sportski direktor crveno-belih o svojoj budućnosti u Ljutice Bogdana

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju

Kada Crvena zvezda pobeđuje i osvaja titule, svi ga tapšu po ramenima i hvale, dok kada situacija nije u najboljem redu, onda je na tapetu i velikom udaru javnosti. Rad na Marakani je privilegija, ali i ogromna obaveza. Još kada se nalazite u ulozi da donosite ključne odluke za klub, tada je teret na leđima još veći.

Iako mnogi umeju da ga osporavaju i kritikuju, činjenica govori jednu stvar: Mitar Mrkela je sportski direktor Zvezde u vremenu najvećih uspeha crveno-belih nakon Barija. Klub iz Ljutice Bogdana iza sebe ima istorijsku sezonu, u kojoj je uspeo da osvoji duplu krunu i obezbedio osminu finala Lige Evrope, ipak, sam finiš sezone je ostavio gorak ukus u ustima. Mrkela je u opširnom intervjuu za Objektiv.rs analizirao godinu za nama, otkrio sudbinu Milana Borjana na Marakani, otvoreno pričao o Loisu Dioniju i Rišairu Živkoviću, ugovoru Milanu Rodiću, a najavio je i buduće naraštaje…

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

-Nikada nisam voleo da dajem konkretne ocene, ali mislim da je godina bila uspešna. Godinu smo počeli sa jednim fenomenalnim dvomečom protiv Milana, gde u dve utakmice nismo izgubili i pokazali smo da smo ozbiljna ekipa i da u Evropi možemo da imamo ozbiljnu ulogu. Dalje, osvojili smo titulu, četvrtu u nizu, što je rekord kada je Zvezda u pitanju, osvojili smo duplu krunu, oborili mnoge rekorde u srpskom fudbalu, postigli smo najviše golova u istoriji Srbije, osvojili najviše bodova, tako smo tom prvom polovinom godine apsolutno zadovoljni. Drugi deo sezone, što se Evrope tiče, ponovo smo oborili neke rekorde i podigli koeficijent, i sada smo na 34. mestu, a to je najveći rang u istoriji srpskog fudbala. Bili smo prvi u grupi, pa smo i po tome jedina ekipa iz naše zemlje kojoj je to pošlo za rukom. Kao mali neodstatak, kako bi ova sezona bila kompletna je činjenica da imamo mali zaostatak u odnosu na Partizan i zauzimamo drugo mesto u Superligi i to je nešto gde bih voleo da su se stvari odvijale drugačije. Objektivno, to je moglo bolje – rekao je Mrkela na početku razgovora za naš portal.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Sportski direktor Zvezde nije želeo da izdvoji jedan momenat kao najlepši u 2021. godini, već je izdvojio nekoliko njih.

-Bilo je mnogo zanimljivih situacija, pobeda nad Partizanom, dvomeč sa Milanom, plasman u Ligu Evrope, utakmica u Bragi, gde smo obezbedili evropsko proleće, to su neki momenti koji su za mene bili dosta značajni.

Dok, kad je u pitanju najlošiji trenutak, nije imao dilemu.

-Najteže mi je bilo posle eliminacije od Šerifa.

Zvezdaška javnost često ume da bude oštra prema Mrkeli, kome jako teško padaju Zvezdini porazi, kojih, na njegovu radost, nije bilo mnogo u protekloj godini.

-Moji lični uspesi ili neuspesi su vezani za uspeh ili neuspeh tima. Kada tim igra dobro i kada pobeđuje, to su moji uspesi, a isto tako kada se desi neki poraz, onda osećam to kao moj neuspeh. Na svu sreću, poraza je bilo jako malo. Mi smo u 2021. godini izgubili samo četiri utakmice, tri u Evropi i jednu u prvenstvu Srbije.

Zbog dve letošnje akvizicije, Mrkela je pretrpeo najviše kritika. U pitanju su Lois Dioni i Rišairo Živković, dva fudbalera evropskog renomea koji se nisu snašli na Marakani. Mrkela je objasnio njihovu situaciju i dao primer Mirka Ivanića.

-Da ste me pitali pre godinu dana da li bih doveo Ivanića, moj odgovor se verovatno mnogima ne bi dopao, jer Ivanić u tom trenutku nije opravdao očekivanja, ili Milan Pavkov koji je bio na pozajmicama, nije igrao, a onda je postao junak. Jako je nezahvalno govoriti o nekim igračima posle tri, četiri meseca u klubu. Stvari su promenljive, brzo se menjaju i teško je odgovoriti na neko pitanje tako direktno kada su igrači u pitanju – istakao je sportski direktor Zvezde, a onda je konkretno govorio o njihovom status.

Foto: Starsport.rs ©

-Videćemo šta će biti sa pozajmicom Dionija, i jedan i drugi su došli na kraju prelaznog roka, Rišairo nije igrao od maja, dok je Dioni došao kao igrač koji je propustio kompletne pripreme i posle su imali objektivne problem sa povredama i koronom, tako da ne mogu u ovom trenutku da kažem šta će se desiti sa njima. Doveli smo još jednog špica, još letos, pa je jasno da će za Dionija biti još manje prostora na proleće. Naravno, ako ostane.

Verovatno najviše bure u Ljutice Bogdana su izazvale trzavice između Milana Borjana i Dejana Stankovića, dvojice najbitnijih faktora u timu Zvezde.

– Bilo je problema u svlačionici i svakako da takvi problemi nisu prijatni, ali meni pokazuju i jednu drugu stranu – da je svima u klubu, kao i Stankoviću i Borjanu najvažnije da se napravi uspeh. To su stvari koje se dešavaju, dešavale su se i u velikim klubovima. Setite se da je Aleks Ferguson napao jednog Dejvida Bekama i to na neki način meni pokazuje da u svlačionici postoji jedna velika strast da se postignu dobri rezultati. Milan Borjan ima ugovor sa klubom još godinu i po dana, potreban je Crvenoj zvezdi i ostaje u Crvenoj zvezdi. Da bi neko otišao iz kluba, potrebno je da se dogovore tri strane: klub u koji ide, klub iz koga odlazi i sam igrač.

Iako Zvezda nema nameru da pusti Borjana u zimskom prelaznom roku, na Marakani su spremni za život posle kapitena crveno-belih.

-Mislim da imamo u ovom trenutku tri jako dobra golmana. Popović je pokazao da u svakom trentuku može da bude jako dobra zamena, tu je Gordić koji je mladi reprezentativac i stasava u odličnog golmana, dok je na pozajmici Vasiljević, koji igra u Napretku, a došao je u Zvezdu kao reprezentativac, tako da ne bismo trebali da brinemo o budućnosti kada je pozicija golmana u pitanju. Katić je svakako talentovan golman, ali za njega je mali problem što je Gordić malo stariji od njega, a Gordić trenuto ima prvenstvo.

Tri fudbalera su ostavila poseban utisak na Mrkelu u prošloj godini.

-Teško mi je da izdvojim jednog, ali mislim da su Borjan, Katai i Ivanić pokazali najviše u prošloj godini.

Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Dolazak Aleksandra Dragovića je bez dileme bio najbolji potez uprave Zvezde.

-Izvanredan igrač, doneo nam je preko potrebnu mirnoću i pokazao da je iznad kriterijuma koji važe u srpskom fudbalu.

Mrkela je ponosan na Zvezdin tim, ne zamera nijednom igraču na pristupu i volji, ali objašnjava šta ume da im zameri.

-Nikad me neki igrač ne razočara generalno. Postoje momenti tokom utakmice kada me pojedini fudbaler razočara svojim potezom. Znam da su svi dali koliko su mogli, da su doprineli uspesima. Bilo je nekih razočaranje tokom utakmica, ali ne bih o imenima. Ali, istako bih da me svojim pristupom i željom nijedan igrač Zvezde nije razočarao.

Očekuju se promene na Marakani, prvi čovek sportskog sektora najavljuje pojačanja, a otkriva i da će biti odlazaka, od kojih mahom zavisi i Zvezdina kupovina.

-O tome je teško govoriti, situacije je uvek neizvesna. Promena mora da bude, jer je klub živi organizam i potrebno je stalno upumpavati novu energiju. Biće sveže krvi tokom prelaznog roka, već smo doveli Ohija, a biće verujem još pojačanja.

Ostao je dosledan svom maniru i nije želeo da otkriva o kome se radi.

-Ja ne bih nikako o imenima, jer nije moj princip da govorim o igračima dok se transfer ne desi.

Ipak, jednu stvar je najavio, a to je ostanak Slavoljuba Srnića u klubu.

-Još nisam obavio razgovor sa Srnićem, jer je otišao na godišnji odmor, ali kada se bude vratio, razgovaraćemo i verujem da ćemo naći zajednički jezik. Imamo želju da ga zadržimo.

Foto: Starsport / Srđan Stevanović

Zanimljivo, iako je Milanu Rodiću odavno stavljena ponuda na sto. Sjajni levi bek i dalje nije odgovorio upravi Zvezde.

-Rodiću je ponuđen novi ugovor, ali on još uvek nije odgovor na našu ponudu, a ugovor mu ističe na leto.

Pominjalo se u poslednje vreme kako je Almerija zainteresovana za Njegoša Petrovića, ali Mrkela o tome nije obavešten.

-Ja prvi put čujem za Almeriju, znam da je bilo drugih ponuda, govorim o onim koje su stigle prošlog leta, samo je Anderleht poslao zvaničnu ponudu. Bilo je tu dosta usmenih razgovora sa nekim klubovima, ali jedina prava ponuda je bila od Belgijanaca.

Jedan od fudbalera koji je u padu forme ove sezone je Veljko Nikolić, momak za kojeg je Spartak iz Moskve navodno nudio pet miliona evra. Svestan je Mrkela da Nikolić više nema tu tržišnu cenu, međutim, objašnjava sa kakvim se problemima susreo talentovani vezista i najavljuje više prostora za njega na proleće.

-On je veliki talenat, pokazao je to i u prvom timu Zvezde. Nije previše u ovoj polusezoni, bio u jednom trenutuku u padu forme, podigao se, ali tada ga je zadesila jedna nezgodna povreda i zbog te povrede nije bio u konbinaciji za prvi tim. Mi u timu, kada Kanga ne igra, nemamo igrača tog profila i siguran sam da ćemo na proleće dobiti minutažu.

Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Šta bi ste vi lično uradili bolje da možete da vratite vreme?

– Mislim da smo uradili mnogo i da su postignuti sjajni rezultati. Ono što je najvažnije, mi smo iz godine u godinu podizali nivo tih rezultata, znači da su stvari išle na bolje. Možda u samoj nekoj organizaciji neke stvari bi uradio drugačije.

Da li je meč sa Šerifom možda i najveća “mrlja” ove sezone?

– Pa, gledajte… U trenutku kada smo igrali protiv Šerifa, o njima smo razmišljali drugačije i mislili smo da je ekipa koju moramo da prođemo. Videli smo kasnije šta su uradili protiv Dinama, pa u grupi protiv Reala i Šahtjora, dolazimo do toga da smo možda i mi najbolje odigrali protiv njih. Sa pozicije odmah posle meča, mislio sam da smo morali mnogo bolje. Liga Evropa je odlično takmičenje za nas, ali bih više voleo da smo preko plej-ofa Lige šampiona stigli do tamo, to bi nam omogućilo da zaradimo više novca.

Zbog čega Zvezda ne može da proda mladog igrača za neki malo ozbiljniji novac?

– Mislim da nas je zadesila korona. Mnogi klubovi su drastično smanjili svoje budžete, što se najviše odrazilo na dovođenje mladih igrača i to je bio veliki problem u poslednje dve godine u odnosu na ranije, kod gotovo svih velikih klubova.

Hronični problem već godinama predstavlja pozicija levog beka i činjenica da Milan Rodić nema zamenu. Nazire li se neko rešenje?

– Znate šta, bekovske pozicije u Srbiji su u deficitu. Reprezentacija nema pravog levog beka, Kostić je nešto između i jako je teško naći rešenje na toj strani. Mihailo Ristić je uvek dobrodošao u Crvenu zvezdu, ali mislim da to nije realno. Pitate me da li Milan Rodić mora da ima zamenu, ja vam kažem da bih voleo da ima.

Foto: Srđan Stevanović/Starsportphoto©

Ako pričamo o zimskom prelaznom roku, na kojim pozicijama su pojačanja primarna?

– Pa eto, voleli bi da dovedemo igrača na poziciji levog beka, doveli smo jednog napadača, a sve drugo zavisi od odlazaka. Imamo rešenja u svakom momentu, pa je zadatak skauting službe da ima više fudbalera u užem izboru, kada se desi neki odlazak.

Ima li “materijala” za Zvezdu iz Superlige?

– Ima, poslednjih godina smo se često pojačavali igračima iz domaće lige. Ti igrači su po meni ostavili dobar utisak. Vulić, Vukanović, Pankov, Pavkov, doveli smo Stanića, tako da uvek ima nekog materijala u našem prvenstvu.

Koliko znači saradnja sa Grafičarom i koliki je benefit za Zvezdu to što mladi fudbaleri stiču iskustvo igranja u seniorskom fudbalu pre ostatka konkurencije?

– Imamo tesnu vezu sa Grafičarom, bar jednom nedeljno imamo sastanke sa njima i lično ja pogledam svaku njihovu utakmicu, da li uživo, da li preko Zvezda TV. Kada je razvoj mladih igrača u pitanju, opredelili smo se da od omladinaca “guramo” igrače koji su godinu dana mlađi. U Grafičaru igraju fudbaleri koji imaju pravo da nastupaju za omladince. Želja nam je da se ti mladi igrači što pre adaptiraju na igre protiv iskusnijih i starijih igrača i da budu što pre spremni za prvi tim. Mi svakih šest meseci procenjujemo koliko je svaki igrač napredovao i na pripreme vodimo nekoliko igrača iz Grafičara, da proverimo koliko su se približili zahtevima prvog tima.

Osim proverenih snaga, koga od mladih igrača možemo očekivati na zimskim pripremama?

– Mi ćemo ove godine voditi sedam igrača na zimske pripreme. Mustafa, naš omladinac koji nastupa u Sremskoj Mitrovici, Lučić iz IMT-a, braća Mituljikić, Đurić, Stanković, Radulović, bio je planiran i Babić, međutim, neće putovati zbog bolesti.

Nikola i Jovan Mituljikić su odavno na oku velikih klubova. Kakvo mišljenje imate o njima?

– Oni su veliki talenti, ja mislim da je velika budućnost pred njima. U Grafičaru su pokazali da mogu da igraju sa starijima, poći će na pripreme sa prvim timom, pa će se napraviti procena šta je za njih trenutno bolje.

Situacija sa Milanom Ilićem nije baš najjasnija…

– On je doveden letos, kao desni bek koji je pokazao kvalitet u Loznici. Nije mogao da se izbori za mesto u prvom timu, vraćen je u Loznicu, ali vidim da sada igra na nekoj drugoj poziciji, tako da nismo mogli da vidimo to što smo želeli.

Nikola Stanković je sezonu u Grafičaru završio na poziciji desnog beka i odradio odličan posao. Može li se od njega napraviti kvalitetan bek za Zvezdu?

– Pa, bilo je dosta primera gde su igrači sredine terena sa određenim karakteristikama i predispozicijama završili na bekovskim pozicijama, kao što su Milan Gajić i Mihailo Ristić. Još je rano za procene, ali dobro se pokazao na poziciji desnog beka u Grafičaru.

Foto: FK Crvena zvezda

Vaše viđenje rada Omladinske škole?

– Veoma sam zadovoljan, mislim da će se kvalitet sadašnjeg rada u Omladinskoj školi, pokazati tek u narednim godinama. Mnogo smo dobili sa Grafičarom, kao jednim međukorakom ka prvom timu. Tamo je otišlo 9 igrača iz omladinaca i trenutno sam najzadovoljniji, pošto ima dosta igrača za prvi tim, otkako sam ja u klubu. Omladinska škola i razvoj igrača je jedan proces. Ljudi koji su tamo, Mladenović, Jelić, su imali prilike da u proteklim godinama selektiraju igrače i da ih vode kroz neki omladinski staž. Veoma sam zadovoljan sa tim 2003. godištem, koje pokazuje mogućnost da veliki broj igrača bude priključeno prvom timu.

Marko Neđić?

– Marko Neđić je već nekoliko godina u omladincima, radio je sa tom decom, sada je prebačen u Grafičar da nastavi taj posao i mislim da je to dobar potez.

Da li u skorijoj budućnosti možemo očekivati Zvezdu u evropskim takmičenjima sa bar trojicom igrača iz omladinske škole? Pravi primer toga je danski Midtjiland.

– Ja mislim da je to moguće i nama je neko razmišljanje usmereno ka tome. Ne bih ja to poredio sa Midtjilandom, to je klub koji ima prostora da tri, četiri godine ne bude šampion svoje zemlje. U Zvezdi nema vremena, rezultati se traže odmah, i nema se dovoljno para. Kada sve to spojimo, ne možemo da kažemo da smo u mogućnosti kao i Midtjiland. Protiv Brage smo imali dva igrača iz naše škole, Erakovića i Srnića. Onog trenutka kada se za nekog igrača iz omladinske škole pojavi ponuda koja ne može da se odbije, tog momenta taj fudbaler mora da ide.

Ambicije i ciljevi u 2022. godini.

– Nama su ciljevi uvek isti. Nikad se nismo krili iza nečega da kažemo da cilj nije titula ili igranje u Evropi. Primarni cilj je titula, igranje u grupnoj fazi evropskog takmičenja i afirmacija mladih igrača. Tokom mog boravka za ovih pet godina, sve ciljeve smo ispunili, neke čak i prekoračili, kao što je to slučaj bio prošle godine kada smo prošli grupe kao drugi, ove kao prvi.

Stres, pritisak i očekivanja su mnogo velika u Zvezdi. Vidite li sebe u budućnosti na mestu sportskog direktora?

– Svestan sam kluba kakav je Crvena zvezda, bio sam igrač sedam godina, radio sam i u omladinskoj školi i jasno mi je da svako zavisi samo od rezultata, pa tako i ja – završio je Mrkela za Objektiv.

Pišu: Blažo Komnenić i Nikola Husein 

Bonus video:

Objektiv(ni) skener Zvezdine škole: Jedan cilj i Mladenovićeva vizija o kojoj sanjaju na Marakani!



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar