Trideseta je prelomna godina što se tiče ZDRAVLJA: Na ove stvari treba da obratite posebnu pažnju

Izbor pregleda koje bi trebalo da obavljamo makar jednom godišnje, zavisi od pola i genetskih predispozicija

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: - / Wavebreak / Profimedia

Trideseta godina predstavlja prelomni trenutak kada je zdravlje u pitanju.

Sam ulazak u tridesete ne znači istovremeno i opraštanje od mladosti kao takve, ali je važno da se u toj etapi života posebno pozabavimo svojim stanjem.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Tada počinju da se prikazuju sve posledice našeg života, loših navika i odluka. Pojavljuju se i prvi znaci starenja (neki i prevremeno), a i postajemo manje otporni na spoljne uticaje.

Preporučuje se da se u tridesetim ponašamo malo savesnije i da redovnije odlazimo na preglede, jer je najdelotvorniji vid prevencije eventualnih oboljenja, rana dijagnostika.

Izbor pregleda koje bi trebalo da obavljamo makar jednom godišnje, zavisi od pola i genetskih predispozicija, odnosno porodične istorije bolesti.

Analiza krvi i preglede stanja vitalnih organa, redovan odlazak kod ginekologa i samopregled dojke, predstavljaju minimum onoga što bi svaka žena trebalo da radi kako bi održavala svoje zdravlje na određenom nivou.

Što se tiče muškaraca, oni bi u svoj sistematski pregled trebalo da uvrste posete urologu i kontrolu mokraćne kiseline. Ukoliko postoji genetski rizik od dijabetesa, preporučuje se i redovna kontrola nivoa šećera u krvi.

Foto: Shutterstock

Raste rizik od povreda kostiju i mišića

Posle tridesete se smanjuje koštana masa čoveka, jer se ćelije sporije obnavljaju. Zbog toga u tridesetim raste verovatnoća razvoja koštano-mišićnih problema, to jest, povećava se rizik od povreda.

Ovim obolenjima su podložnije žene, ali svakako se za oba pola preporučuje dodatna pažnja kada je fizička aktivnost u pitanju. Postepeno smanjenje fleksibilnosti podrazumeva da se rade kraće vežbe jačeg intenziteta.

Zglobovima treba posvetiti dodatnu pažnju, jer oni vremenom postaju osetljiviji.

Foto: Shutterstock

Posebno treba povesti računa o ishrani

Kako je čovek u tridesetim i četrdesetim godinama u punom naponu snage, brz život koji tada vodi, kao i balansiranje između posla (ili poslova) i porodice, ne daje mu dovoljno prostora da vodi računa o ishrani.

Često se konzumira brza i nezdrava hrana, a adekvatan režim ishrane se zapostavlja.

Pošto nakon navršene tridesete godine metabolizam polako usporava, a čovek postaje skloniji gojenju, trebalo bi povesti računa o unosu kvalitetnih i neophodnih materija.

Foto: Shutterstock

Korišćenje kozmetike i suplemenata

Prvi znaci starenja počinju da se pojavljuju u tridesetim godinama, zbog čega je preporučljivo svima da počnu da vode više računa o svojoj koži i kosi.

Odgovarajuću negu vam može preporučiti samo dermatolog, koji će nakon obavljenog pregleda imati u vidu nedostatke i tip vaše kože. U skladu sa njegovim preporukama, možete pronaći bezbroj preparata ili prirodnih maski za negu kože i kose, koje možete napraviti sami.

Što se tiče uzimanja dodataka ishrani, mišljenja stručnjaka su podeljena. Zato ne bi bilo loše da se pre kupovine vitamina posavetujete sa svojim lekarom.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, stil.kurir.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar