Ravni tabani kod dece: Šta ih izaziva, kad predstavljaju problem i koje VEŽBE dete treba da radi?

Ovaj deformitet može da izazove i druge fizičke poremećaje

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

U stopalima se nalaze desetine kostiju,ligamenata i zglobnih veza, a među njima se nalazi i mišić, čiji je zadatak da drži koštani svod stopala.

Problem sa ravnim tabanima nastaje usled povećanja telesne težine deteta, usled čega mišići stopala i potkolenice oslabe, što utiče na spuštanje svoda.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ukoliko se na stopala ne obrati dovoljna pažnja, dete će osećati bolove prilikom stajanja i hodanja. Pored toga, mogu da se razviju i smetnje u fizičkom i psihičkom razvoju.

Usled rasta deteta, povećava se i njegova težina, čime pritisak na stopala postaje sve jači, a samo stopalo postaje sve ravnije.

Kod dece starosti do 4 godine, naročito ako su punačka, svod stopala se ne vidi, jer je stopalo prepuno takozvanih “jastučića”. Zbog toga je poprilično teško postaviti dijagnozu spuštenog stopala u tom uzrastu.

Svodove oblikuju mišići samog stopala i potkolenice, a da bi se oni pravilno razvijali, neophodno je da dete prvo puzi, a kada se podigne na noge, da hoda bez obuće.

Zbog toga je leto izrazito pogodan period za učenje dece hodanju.

Formiranje uzdužnog svoda stopala se odvija oko 4. godine, i tada se neretko javlja fleksibilno spušteno stopalo.

Foto: Shutterstock

Očekivano je da se svod u potpunosti izdigne do 6. godine, a ako to nije slučaj, onda već može biti u pitanju deformitet. Ukoliko se on uoči blagovremeno, ovo stanje se apsolutno može popraviti vežbama ili nošenjem ortopedskih uložaka koji podupiru svodove stopala.

Što se tiče vežbi, deci sa ravnim stopalima se preporučuje hodanje na prstima, petama i na spoljašnjoj ivici stopala. Potrebno je da im tom prilikom leđa budu ispravljena, a ruke opuštene uz telo.

Kako gradska deca nemaju adekvatan, travnati vanjski prostor da bi šetala bosa, ovu vežbu mogu raditi i u stanu, recimo, u najdužoj prostoriji.

Druga vežba je hvatanje različitih predmeta prstićima. Za ovo možete upotrebiti maramice, sitnije igračke, šišarke i slično.

Foto: Shutterstock

Možete sa detetom da radite i vežbe za održavanje ravnoteže, kao što su hod po gredi ili užetu.

Dok dete sedi na stolici, sa stopalima na podu, recite mu da palcem leve noge dotakne koleno desne noge i da spušta levu nogu po desnoj sve do palca desne noge. Vežbu treba uraditi i drugom nogom, ukupno po pet puta svakom.

Zatim, dete može da valja stopalom predmet koji može da se kotrlja, poput flaše ili lopte,  po podu. Ovu vežbu može da radi u sedećem položaju, ili dok stoji, uz vašu pomoć.

Uz ove vežbe, već posle nekoliko meseci, jačaju detetova stopala i trebalo bi da se pravilno razviju.

Ukoliko ove vežbe ne daju rezultate, a vaše dete još uvek oseća bol prilikom hoda, najbolje je da se obratite pedijatru za pomoć.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, Novosti Magazin

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar