Neće biti OPASNOSTI od mraza i snega: Saveti kako da ODRŽAVATE baštu tokom zime

Ako ih pravilno održavate, neke biljke bi mogle i da rastu tokom hladnih dana

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Poslednji obilni sneg u velikoj meri je oštetio drveće širom Srbije, izvalio, izlomio grane i napravio veliku štetu.

Ovaj predah pre narednih padavina iskoristite da svoje sadnice po bašti i dvorištu obezbedite od snega i mraza, a ukoliko niste, sklonite i saksijsko cveće ili “ušuškajte” žbunje i osetljive biljke.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Umotajte biljke i zaštitite ih od nanosa snega

Ukoliko imate mlado voće, nejako drveće osetljivih grana, nije loša ideja umotati ih u najlon, stare džakove od jute, karton kutija ili plastične torbe kako biste sprečili da ih mraz ošteti.

Većina zemljoradnika i baštovana preporučuje prekrivanje biljaka pomoću jutanog platna, koje štiti biljke a istovremeno pod njim ne dolazi do skupljanja toplote tokom sunčanih zimskih dana, što može biti štetno po biljke.

Takođe, na ovaj način ni sneg neće moći da naveje, zadržava se po granama i lomi ih. Ostavite drvetu mogućnost da diše taji što ćete napraviti proreze u materijalu, zamotajte i obezbedite da zaštita stoji čvrsto i da je vetar ne skine.

Nahranite biljku kako bi rasla, a ne samo preživljavala tokom zime

Ne čekajte prvi sneg, već obezbedite korenu biljke debeo sloj đubriva pre nego što mraz i sneg počnu da dominiraju klimom. Ovako “nahranjena” biljka u nekim slučajevima može čak i da raste tokom zime, a ne samo da preživljava.

Đubrivo koje treba prosuti na zemljište oko biljke trebalo bi da bude ono kojim inače đubrite biljku – prilagođeno vrsti i tipu biljke o kojoj je reč.

Kako biste napravili najbolju toplotnu izolaciju, pre umotavanja baš osetljivih biljaka pospite po zemlji paljevinu ili malč – drvene ljuspice koje održavaju temperaturu, vlažnost. Mlado drveće obavijte slamom ili dubim lišćem u džaku, pa tako umotajte u najlon.

Foto: Natali Alba / Alamy / Alamy / Profimedia

Obrezivanje i potkresivanje je obavezno

Orežite sve prerasle grane, šiblje, precvetale ruže. Ne dozvolite da suviše duge grane iscpljuju biljku, a i grade prevelike grmove na koje se sneg hvata i lomi ih. Posebno obratite pažnju na tuje koje imaju savitljive a nekad i visoke krošnje, koje ne mogu da izdrže teške nanose snega, pa se lako krive, lome i izvaljuju.

Kako da zaštitite manje sadnice?

Manje biljke u zemlji obezbedite plastičnom flašom isečenom na pola, koju zabodete preko sadnice, ostavljajući je bez čepa, kako bi biljka disala. Isto možete da uradite sa dovoljno velikom staklenom teglom.

Unesite saksije

Sve višegodisnje cvetnice u saksijama unesite na svetlo, prozračno ali umereno sveže mesto u hodniku. Vodite računa da ne smetaju, ali i da ostane dovoljno mesta da im se lišće širi, ne lomi i raste. Redovno, ali manje ih zalivajte, uklonite sve precvetale pupoljke i suvo lišće.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar