Putin ZAGRMEO: Napetost u Evropi krivica Amerike, imamo puno pravo na VOJNI ODGOVOR

Govoreći o ruskom zahtevu za bezbednosne garancije od NATO i SAD, Putin je rekao da je neophodno da postoje neke pravne, a ne samo usmene garancije

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: EPA-EFE/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL POOL PHOTO

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da je Amerika kriva za napetost u Evropi. Moskva je maksimalno zabrinuta zbog toga što je u toku raspoređivanje elemenata američke protivraketne odbrane u blizini ruskih granica i ima puno pravo na vojno-tehnički odgovor, dodao je on.

– To što se sada dešava, ta napetost koja postoji u Evropi – to je njihova krivica – rekao je Putin na kolegijumu Ministarstva odbrane u proširenom sastavu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Kako je dodao, Rusija je na svakom koraku bila prinuđena da nekako odgovori, situacija se stalno pogoršavala i degradirala i danas je ponovo u situaciji da je prinuđena da donosi određene odluke.

Takođe je rekao da će Rusija preduzeti adekvatne vojno-tehničke korake u slučaju neprijateljskih poteza SAD.

– Imamo na to puno pravo – rekao je Putin i dodao da Rusija ne traži nikakve ekskluzivne uslove već samo ravnopravnu i nedeljivu bezbednost u Evropi.

– Ukoliko se infrastruktura NATO bude pomerala i dalje i ako se pojavi u na teritoriji Ukrajine, vreme za koje je raketama potrebno da dostignu cilj smanjiće se na od 7-10 minuta, a hiperzvučnom oružju na pet minuta – upozorio je ruski predsednik.

Govoreći o ruskom zahtevu za bezbednosne garancije od NATO i SAD, Putin je rekao da je neophodno da postoje neke pravne, a ne samo usmene garancije.

– Cenu takvih usmenih uveravanja, reči i obećanja, dobro znamo – rekao je on.

– Potrebne su nam dugoročne pravne obavezujuće garancije ali znamo da se tome ne može verovati jer SAD lako izlaze iz međunarodnih sporazuma koji im postanu neinteresantni iz ovih ili onih razloga – naveo je ruski predsednik.

Prema njegovim rečima, Amerika je vodila antirusku politiku u euforiji od tzv. pobede u Hladnom ratu.

– Zbog loše, neistinite procene situacije u tom trenutku i nepravilne analize mogućih scenarija razvoja situacije. Eto zbog toga, drugih razloga jednostavno nema – ocenio je Putin.

Osvrnuo se i na događaje 90-tih godina, upitavši šta je Zapadu trebalo da podržava separatizam na severnom Kavkazu.

– Zašto je bilo potrebno podržavati separatizam na severnom Kavkazu? I to uz terorističke organizacije? Očigledno su teroriste podržavali. Zbog čega? Zbog čega je bilo potrebno proširenje NATO i izlaziti iz sporazuma o protivraketnoj odbrani – upitao je Putin.

Kako je dodao, Rusiji su dozlogrdile manipulacije Zapada pod plaštom principa međunarodnog prava.

Podsetimo, Rusija je 17. decembra objavila nacrte sporazuma sa Sjedinjenim Američkim Državama i NATO-om koji, između ostalog, uključuju odredbe o uzajamnim garancijama bezbednosti u Evropi, o nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u uzajamnom dometu i o odbijanju daljeg širenja NATO-a na istok, uključujući i za račun bivših republika SSSR-a.

BONUS VIDEO



Izvor: Sputnjik

Komentari (1)

  1. Ne razumem ovo trazenje garancija o nesirenju i nenapadanju od strane Amera i ostalih sa Zapada kad su ih svaki put prevarili i nikad dogovoreno nisu ispostovali. Takve garancije nemaju nikakvu tezinu. Samo u se i u svoje kljuse. Neka se spremaju da se zastite i neka im nista ne veruju.

    Odgovori

Ostavite komentar