Istraživači su konačno utvrdili: Muškarci VIŠE pate nakon raskida, a OVO je razlog

Takođe, naučnici su otkrili kako se jači pol nosi za negativnim emocijama izazvanih raskidom

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
foto: Shutterstock

Raskidi zaista mogu slomiti ženska srca. Ali grupa naučnica nedavno je saznala da muškarci više pate od žena nakon razlaza.

Muškarci su takođe emotivniji kada je reč o razgovoru o svojim bolnim osećanjima (da, i oni pričaju o tome). I svi ovi intrigantni zaključci su deo studije odnosa koju su sproveli psiholozi.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Oni su takođe utvdili kako se muškarci ponašaju povom raskida i veze u odnosu na žene.

Muškarci češće traže pomoć na mreži kad je u pitanju veza

Za prikupljanje podataka, naučnici su pregledali postove preko 184.000 ljudi na Redditu, posebno u zajednici sa oznakom za veze. Njihovi nalazi su otkrili da su oko 55 odsto ispitanika tražili pomoć za svoje ljubavne probleme i da su to mahom bili muškarci, dok su samo 45 odsto bile žene.

Rezultati su takođe otkrili da je bol izazvana raskidom veze najčešća tema u objavama. Na forumu se raspravljalo i o drugim temama poput vremena, ličnih kvaliteta, pitanja poverenja i intimnosti.

Istraživači veruju da je anonimnost na platformi pomogla muškarcima da slobodno izraze svoje emocije

Zastareli stereotipi o muškosti ili ideja da “dečaci ne plaču”, nekako je uticalo na to kako se muškarci nose sa svojim osećanjima. Kao što je jedan korisnik Reddit – a izrazio na drugom forumu:

– Momci ne bi trebalo da izražavaju tugu ili da budu uznemireni, tako da to obično držimo za sebe jer moramo. Niko od naših prijatelja ne želi da čuje koliko je to vezveze i da bismo voleli da smo mogli da neke stvari uradimo drugačlije.

raskid veze
Foto: -/Wavebreak/Profimedia

Istraživački tim je rekao da je “anonimna, pristupačna i široko dostupna priroda” Reddita omogućila muškarcima da otkriju šta im leži na srcu. Žene, s druge strane, češće traže pomoć “licem u lice” ili idu na terapiju.

Muškarci su bili emotivniji kada je u pitanju bol u poređenju sa ženama

U međuvremenu, dame su više govorile o svojim brigama u pogledu maltretiranja, finansija, udaljenosti i kućnih poslova.

Šarlot Entvistl, vodeći autor studije, rekla je:

– Činjenica da su muškarci češće raspravljali o temi povređenosti i bola u srcu naglašava kako su muškarci podjednako emocionalno pogođeni problemima u vezi kao i žene.

Istraživači su takođe primetili da je većina muškaraca tražila podršku dok je problem u vezi bio u ranoj fazi. Devojke su, s druge strane, bile sklone da zatraže pomoć kada je situacija već postala kritična.

Foto: – / Wavebreak / Profimedia

Muškarci su bili sigurniji u svoju vezu od žena

Jezik koji koristi svaki pol takođe je otkrio određene obrasce. Žene su navodno koristile više samofokusirani jezik (“ja” reči) i imale su više negativnih emocija u svojim objavama. To ih je navelo da veruju da su dame uglavnom bile u preokupiranom stanju privrženosti – stilu privrženosti koji karakteriše sumnja u sebe, što obično dovodi do nesigurnosti i anksioznosti.

Nasuprot tome, muškarci su više koristili zamenicu “mi”, zajedno sa rečima o pripadnosti i pozitivne emocije.

Međutim, takođe je važno napomenuti da su korisnici koji su identifikovani sa stanjem privženosti odbacivanja – ili oni koji ne cene veze – uglavnom bili muškarci.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, Brightside.me

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar