Slavsko žito je nezostavan deo svake slave.
Osim što ima veliku simboliku za dan koji se proslavlja, bitno je da bude ukusno.
Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs
Uglavnom se služi prilikom dolaska gostiju u kuću domaćina, zajedno sa vinom.
Ovaj recept je jedan od najboljih koji se koristi generacijama, a ima nekoliko tajni u samoj pripremi.
Sastojci:
500 g pšenice
400 g šećera
400 g mlevenih oraha
2 kesice vanilin šećera
pola muskatnog oraščica
U sličaju da niste ljubitelji muskatnog oraha, slobodno možete da ga izostavite. Bitno je da za pripremu koristite pšenicu beliju i da imate što bolje orahe, dobro očišćene i bez ljuspica.

Priprema:
Pola kilograma pšenice prebrati od kamenčića i kukolja, sipati u lonac i preliti vodom, pa ostaviti da prenoći. Sutradan potopljeno žito isprati u nekoliko voda, da izađe prljavština i dobro skuvati u loncu.
Kada je pšenica kuvana, pustiti je da se ohladi i dok je još mlaka, procediti je, ali ne ispirati! To je jedna od tajni – pšenični skrob treba da ostane sa žitom. Kada ste procediti žito, još dok je toplo, sameljite ga u blenderu. Ne treba da se suviše sitno melje, bolje je da pšenica bude krupnije mlevena, da ima volumen. To je druga tajna najboljeg recepta za slavsko žito.
Još uvek mlaku i samlevenu pšenicu pomešati sa šećerom i orasima, dodati vanilin šećer i po želji muskatni orah. Mešanje pšenice, oraha i šećera se vrši rukama. To je treća tajna. Na kraju se slavsko žito odozgo pospe orasima. Može se ukrasiti tako što ćete napraviti reljef u vidu krsta od velikih oraha.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)