Promenite svoju ishranu: Sedam namirnica koje mogu da vam pomognu da se otarasite PERUTI

Posle promene šampona, naredni korak je korekcija ishrane

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Svi koji imaju problem sa peruti, znaju da je borba protiv nje obično dugotrajna.

Prvi korak je naravno, promena šampona, i traženje nekog novog i boljeg rešenja za pranje kose.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

A drugi korak je ishrana.

Esencijalne masne kiseline imaju protivupalna svojstva i pomažu u održavanju zdrave kose i kože pa je dobro da ih uključite  u svoju ishranu. Dobar izbor su losos, tunjevina, puter od kikirikija, semenke lana, ekstra devičansko maslinovo ulje, avokado, orasi i jaja.

S druge strane, konzumiranje nezdrave hrane ostavlja vidljive posledice na našoj koži, ali i kosi. Ishrana bogata šećerom, prerađenom hranom i lošim masnoćama podstiče povećano lučenje sebuma što može da dovede do neželjenih “ljuskica” na temenu.

Ograničite svoj unos masne i pržene hrane, rafinirane i prerađene hrane, šećera i glutena jer to može da pomogne u smanjenju peruti.

Kako se rešiti peruti
Foto: Shutterstock

Namirnice koje pomažu u borbi protiv peruti:

Leblebije

Sadrže dva esencijalna minerala– vitamin B6 (piridoksin) i cink, koji pomažu u borbi protiv peruti. Leblebija je odlična u salati, ili kao namaz.

Đumbir

Neverovatno lekovita i korisna biljka, đumbir pomaže i kod uklanjanja ljuskica na temenu. Đumbir pruža zaštitu od peruti i zbog svojih antibakterijskih i antifungalnih svojstava.

Beli luk

Odličan prirodni lek protiv peruti, beli luk sadrži visoku koncentraciju alicina, prirodnog antigljivičnog sastojka koji pomaže u uklanjanju peruti.

Semenke suncokreta

Ove semenke su takođe jedan od najboljih prirodnih kućnih lekova protiv peruti pa ih svakako uključite u svoju ishranu. Semenke suncokreta bogate su esencijalnim hranjivim mineralima koji su dobri za zdravo vlasište. Odličan su izvor cinka i vitamina B6 i tako pomažu u kontroli proizvodnje sebuma.

Foto: Shutterstock

Pšenične klice

Bogate cinkom i vitaminom B i B6, pšenične klice takođe su odlične u borbi protiv peruti. Možete ih dodati u smuti, musli, žitarice, granolu i tako ih uvrstiti u svakodnevnu ishranu.

Jabuke

Jedno od najzdravijih voća istovremeno je i zaista dobar saveznik u borbi protiv peruti. Uključite jabuke u svakodnevnu ishranu jer će vam doneti i mnoge druge blagodeti.

Banane

Bogate vitaminima B6, A, C, E i mineralima kao što su cink, kalijum i gvožđe, banane sadrže i aminokiseline i antioksidanse, koji pomažu u lečenju peruti.

BONUS VIDEO:

 



Izvor: Objektiv.rs, journal.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar