Psiholog otkriva: Kako da roditelj prepozna da dete trpi SAJBER NASILJE i šta treba da uradi

Suočavanje sa ovim vidom nasilja nije ni po čemu lakše nego suočavanje sa psihičkim nasiljem uživo

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Nedavna smrt naše poznate jutjuberke i influenserke, potresla je javnost i otvorila brojna pitanja vezana za bezbednost mladih na internetu.

Prema navodima, mlada devojka se dugo suočavala sa problemom koji poslednjih godina uzima sve većeg maha, kako u svetu, tako i kod nas.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

U pitanju je specifičan vid nasilja, takozvani “sajber buling” ili sajber nasilje. Ovom vidu nasilja mogu biti izloženi apsolutno svi korisnici društvenih mreža, koje, takođe, postaju sve popularnije.

Suočavanje sa ovim vidom nasilja nije ni po čemu lakše nego suočavanje sa psihičkim nasiljem uživo, ali ono što ga karakteriše je veća sloboda nasilnika, s obzirom na njegovu anonimnost.

Sajber nasilje je jedan od najvećih problema današnjice, a psiholog Radomir Čolaković objasnio je za Objektiv kako roditelji treba da reaguju ako primete da je njihovo dete žrtva.

– Kada se desi nešto ovako, mi se trgnemo. Mnogo je bitna uloga roditelja, ali ne samo šta rade u tom trenutku kada saznaju da njihovo dete trpi nasilje na internetu, nego šta su radili celog života. Bitan je stepen poverenja između dece i roditelja, jer ako nema poverenja, onda je sve džabe. Mladi znaju više o novim tehnologijama, ali roditelji znaju daleko više o životu i treba da pripreme svoju decu na raznorazne životne situacije – rekao je psiholog Čolaković, pa dodao šta bi trebalo da se preduzme u takvim slučajevima:

Foto: Shutterstock

– Ako roditelj primeti ili mu dete kaže da je žrtva sajbernasilja, naravno da treba da se obrati školi, prijateljima deteta, policiji i ostalim institucijama, kako bi se tome stalo na put. Devojka je imala samo 21 godinu, a verovatno je 24 sata dnevno trpela nasilje. Nju je pratilo 700.000 ljudi, a samo zamislite koliko njih joj je pisalo ružne stvari, poput „glupa si”, „ne vrediš ništa”, „ružna si”… Ona je davala indikatore, čak je jednom rekla da bi volela da nestane.

Stručnjak za sajberbezbednost Katarina Jonev za Objektiv objašnjava kako reagovati ako ste žrtva nasilja na internetu ili roditelj žrtve.

– Kada roditelj to primeti, mora da obavi razgovor sa detetom, ali mirno, bez ljutnje i teških reči. Zatim sledi blokiranje i prijavljivanje profila internet nasilnika, a tu opciju nudi skoro svaka platforma. Obavezno je da se naprave skrinšotovi (snimci ekrana) tih prepiski i komentara, jer se s tim dokaznim ma-terijalom slučaj može prijaviti policiji. Ovo je najrasprostranjeniji oblik nasilja i veliki je problem – rekla je Katarina Jonev.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar