Situacija sa koronom sve opasnija: Italijanski gradovi uvode maske na otvorenom i druge mere

Prema poslednjim podacima zdravstvenih vlasti u Italiji je potvrđeno 9 slučajeva novog soja kovida19

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shuterstock

Skijaši su se ovog vikenda vratili na padine italijanskih Alpa nakon dve sezone koje je uništila pandemija kovida-19 i uprkos pretnji koju sada predstavlja varijanta omikron.

Nekoliko skijališta je već prošlog vikenda pokrenulo svoje žičare, poput Červinije i Kortine d”Ampeco, ali sezona je zaista počela juče u čitavom alpskom lancu, prenose italijanski mediji.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Ovo će biti godina nastavka skijanja nakon zatvaranja zbog pandemije, koje je posebno teško pogodilo ovaj sektor, koji nije radio uopšte tokom zime 2021. kao ni prethodne 2019./2020 – naglasila je u saopštenju predsednica Nacionalnog udruženja operatera žičara Valerija Geci.

U Italiji se uvode i nove mere, pa tako uoči velikih kupovina pred Božić, sve više italijanskih gradova uvodi obavezno nošenje maski u gradskim središtima. Novi gradonačelnik Rima Roberto Gualtijeri potpisao je nalog u sredu a po tom nalogu, od ove subote, zaključno s 31. decembrom, ljudi će u velikim delovima gradskog centra morati da nose maske, čak i na otvorenom.

Između ostalog, novim merama su pogođena i popularna turistička mesta Rima na Španskom trgu i poznata trgovačka ulica Via del Korso.

Na severu Italije, u metropolama Milanu, Bergamu i Bolonji slične mere su već uvedene.

Takođe, u glavnom gradu Pijemonta, Torinu, gradonačelnik Stefano Lo Ruso potpisao je odluku koja obavezuje ljude da nose maske za lice čitavog dana u nekim delovima gradskog centra, dok je u nekim delovima ne moraju nositi od uveče do idućeg jutra.

U Italiji su zdravstveni stručnjaci već više puta naglašavali važnost nošenja maski za zaštitu od korona virusa.

Od sutra stupa na snagu i nova mera vlade kojom se uvodi takozvani “super grin pas” (zelena potvrda o vakcinaciji) a mera će biti na snazi sve do 15 januara, piše agencija Ansa.

“Super grin pas” znači da će pristup javnim dogadzajima i mestima kao što su barovi, restoranim koncerti, fisikulturne sale i slično biti omogućen samo osobama vakcinisanim protiv kovida19 ili onima koji su preležale zarazu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova izdalo je naredbu o pojačanoj kontroli poštovanja mera koju će sprovoditi policija, uključujući i gradski prevoz koji od sutra mogu da koriste samo vakcinisani ili oni sa negativnim testom na zarazu.

Specijalno odeljenje policije NAS kontrolisalo je zdravstvene ustanove širom Italije i tom prilikom je otkriven 281 zdravstveni radnik koji nije imuniziran, a među njima više od stotinu kojima je mera zabrane rada sa pacijentima već bila izrečena, ali su uprkos tome nastavili da rade. Oni će biti suspendovani.

Uprkos svim dosadašnjim merama i kampanjama za vakcinaciju u Italiji još uvek ima 6 miliona osoba koje nisu imunizirane. Uvođenjem “super zelene potvrde” takvim osobama će aktivnosti i kretanje biti ograničeni.

Prema poslednjim podacima zdravstvenih vlasti u Italiji je potvrđeno 9 slučajeva novog soja kovida19, Omikron, a svi pacijenti su u severnim pokrajinama.

BONUS VIDEO:



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar