Mnogo začina, ljutog ili luka: Šta omiljena hrana otkriva o vašoj ličnosti?

Kako određeni mirisi i ukusi utiču na naše ponašanje?

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Američki neurolog Alan Hirš je tokom 25 godina proučavao povezanost između hrane i ljudske ličnosti i njegovi zaključci su veoma zanimljivi.

Hirš je utvrdio da pojačavanje određenih mirisa ili ukusa u velikoj meri utiče na naše prehrambene navike, raspoloženje, percepciju, pa čak i na brzinu kojom učimo.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Na primer, ljubitelji začinjene hrane su perfekcionisti, strogi su i kruti i u društvu su manje prijatni od sladokusaca. Važni su im detalji, vole red i besprekornu organizovanost. Odeća u njihovim ormarima je uredno složena, a čak su i razmaci između vešalica skoro isti.

Mnogi ljubitelji začinjenih zalogaja su i pravi “kontrol-frikovi” pa ih svaki poremećaj u njihovom savršeno uređenom svetu doslovno izluđuje. Iz takta ih izbacuje i gubljenje vremena, a pod taj termin ubrajaju i druženja s ljudima koji im nisu važni, na zabavama koje su van njihove kontrole.

Foto: Shutterstock

Ljubitelji ljutog su avanturisti

Ali, ljubitelji ljutog su i tragači za senzacijama, novim iskustvima i uzbuđenjima pa rado eksperimentišu s novim začinima. Obdareni su vrlo istančanim čulom mirisa i ukusa i mogu s preciznošću vrhunskog degustatora da raspoznaju začine u hrani.

I ljubitelji ljutih ukusa neprestano tragaju za novim uzbuđenjima i uživaju u ekstremnim sportovima – “sky divingu” ili “bandži džampingu”. Skloniji su koketiranju i flertovanju nego ljubitelji blagih ukusa.

Pretpostavlja se da kapsaicin, koji feferonima daje ljutinu, podstiče strast za adrenalinom i želju za opasnim životom na ivici. Ljubitelji ljutih papričica bolje se prilagođavaju i promenama jer vole uzbuđenja koja im donose novi doživljaji.

Pedantni grickaju

Ljubitelji hrskave hrane od sebe očekuju mnogo, vole tačnost i veoma su pedantni. Energični su, zabavni i puni entuzijazma.

Ljubitelji tamne čokolade su srce zabave, a mlečne, tihi introverti.

Foto: Igor Normann / Alamy / Alamy / Profimedia

Ljubitelji slatkog žele da budu primećeni i cenjeni. Vole kada se osećaju posebno, ali i kada ih drugi smatraju posebnim.

Obožavaju dobar provod, pustolovine i rizik pa se upuštaju u poduhvate za koje mnogi nemaju hrabrosti i živaca. Prema sebi su popustljivi, ugađaju sebi i smatraju da za njih ništa nije predobro ni preskupo.

Njihov moto je: “Radije ću žaliti zbog nečega što sam uradio, nego zbog nečega što sam propustio”.

Ljubitelji čokolade su šarmantni i koketni. Iako uživaju u intimnosti i romantici, često u ljubavi preterano drame, što ih čini emocionalno ranjivim. Više se oslanjaju na intuiciju nego na logiku.

Čokoladoljupci su najčešće pravi prototip svog pola – to su u pravilu mačo muškarci i vrlo ženstvene žene. Međutim, za razliku od društvenih ljubitelja tamne čokolade koji su srce zabave, ljubitelji mlečne čokolade su često introverti i više vole dobru knjigu. Tihi su pa ih okolina često pogrešno doživljava kao sramežljive.

Foto: Shutterstock

Ljubitelji slanog veruju u sudbinu

Oni čijem su nepcu najdraži slani ukusi veruju u sudbinu. Smatraju da imaju malo ili nimalo kontrole nad životom. Uvereni su da se sve događa prema scenariju koji je “zapisan u zvezdama”, i da na sudbinu ne mogu bitno da utiču. Kada učine nešto dobro, ljubitelji slanog priželjkuju malu nagradu i znak zahvalnosti.

Hirš je utvrdio da su ljubitelji čipsa ambiciozni, takmičarskog duha i dostojni protivnici konkurentima. Frustriraju ih neprijatnosti poput gužve u saobraćaju ili dugih redova na blagajnama.

Ljubitelji testenine, hleba i ostalih “utešnih” ugljenih hidrata po prirodi su vrlo ozbiljni, promišljeni i oprezni, i ne vole promene i rizik.

Gorko i kiselo – Ljubitelji gorkog su izbirljivi i često imaju averziju prema kiseloj hrani. Oni koji vole kiselo mnogo su tolerantniji na ekstremne ukuse, spremniji da isprobaju nova jela i da šire vidike i pomeraju granice.

Crveno za hrabre – Oni koji vole ljute začine – crvenu papriku, kari i čili, hrabro preuzimaju odgovornost, bore se za ono što žele i otvoreno kažu šta misle.

Prijatelji po šafranu – Ljubitelji gorkih začina, belog luka, žalfije i šafrana verni su prijatelji i jaki zagovornici onoga u šta veruju.

Foto: Shutterstock

Omiljeni uz ruzmarin – Dodavanje limunove kore, ruzmarina, timijana i estragona odaje društvene, duhovite ljude koji su puni energije i omiljeni u društvu.

Miroljubive odaje cimet – Ljubitelji peršuna i cimeta su miroljubivi i obzirni prema drugima. Gde god da se nađu, dobro će se uklopiti.

Kreativci s lukom – Oni koji jela začine lukom, semenkama celera i sirćetom su kreativni, ne vole rutinu i veruju u sebe.

Slano-slatka kombinacija – Slani čips s čokoladom vole introverti i samotnjaci koji čuvaju privatnost. Ljubitelji slatko-slanog su inteligentni i kreativni, ali nemaju strpljenja s ljudima.

BONUS VIDEO:

 



Izvor: Objektiv.rs, 24sata.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar