Oštra odluka svetske teniske organizacije: Neće biti turnira u Kini dok se ne istraži slučaj Peng Šuai!

Radikalna, ali potrebna odluka teniskog vrha

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: GREG BAKER/AFP/Profimedia

Pravu pometnju ne samo u Kini već globalno izazvao je tajanstveni nestanak teniserke iz te zemlje, Peng Šuai.

Da podsetimo, dan nakon što je na kineskoj društvenoj mreži ona otkrila da je bila žrtva seksualnog zlostavljanja visokog kineskog funkcionera, njoj se izgubio svaki trag na više od nedelju dana.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Posle određenog vremenskog perioda ona se oglasila na društvenim mrežama da je dobro, ali to nije uverilo mnoge u WTA.

Krovna organizacija ženskog tenisa je donela odluku da dok se u potpunosti ne istraži kompletna situacija i priča oko Peng Šuai u toj zemlji neće biti teniskih turnira u njihovoj organizaciji.

– Kada je 2. novembra Peng Šuai objavila optužbe o seksualnom zlostavljanju posle visokog kineskog zvaničnika, WTA je naglasila da bi ta poruka morala da bude saslušana i prihvaćena krajnje ozbiljno. Igračice WTA, kao i sve žene širom sveta, ne zaslužuju ništa manje od toga – navedeno je u poruci.

U saopštenju su citirane reči teniserke upućene napasniku: – Čak i ako ovim pozivam samouništenje, reći ću istinu o tebi. Ona je znala da je čeka opasnost i opet svesno izašla u javnost sa optužbama.

– Od tada, njena poruka je nestala sa interneta i diskusija o ovoj temi je cenzurisana u Kini. Tamošnji zvaničnici su dobili šansu da prekinu tu cenzuru i da pokažu da je Peng slobodna i u stanju da govori bez mešanja i prekidanja. Uz to, pružena im je šansa da istraže optužbe o seksualnom napadu i da urade to transparentno, ali nažalost – rukovodstvo Kine nije pristupilo ovoj veoma važnoj temi na kredibilan način. Sada, kada znamo gde je Peng, imam ozbiljne sumnje da je ona slobodna i bezbedna i da nije cenzurisana i zaplašena – objavio je prvi čovek WTA, Stiv Sajmon.

Potom je Sajmon objasnio detaljno zbog čega neće puštati igračice pod okriljem WTA da nastupaju u Kini.

Ne vidim kako da tražimo od naših sportistkinja da se takmiče tamo gde Peng Šuai nema dozvolu da se slobodno izražava i tamo gde je po svemu sudeći pritiskana da govori suprotno svojim ranijim optužbama. U skladu s tim, krajnje sam sumnjičav prema tome da ćemo staviti pod rizik naše igračice i osoblje i u 2022. godini u Kini – rekao je on.

Na kraju je izrazio nadu da će kineske vlasti preuzeti sve potrebne mere.

– Izražavam nadu da će naše molbe i apeli biti uslišeni i da će kineske vlasti preduzeti korake da legimitivno reše ovaj problem – naveo je Sajmon.ž

BONUS VIDEO:

Dobro je: Javila se nestala teniserka posle optužbi da je silovana, sada moli za jednu stvar (FOTO)



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar