O njenoj LEPOTI pričala je cela bivša JUGA: Glumica danas ima 81 godinu, a evo kako IZGLEDA (FOTO)

Naša poznata glumica ostala je upamćena po svojim zapaženim ulogama i pesmama, a i dan-danas pleni svojom harizmom

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Youtube/aristandar

Olivera Petrović, poznatija kao Olivera Katarina, rođena je 1940. godine u Beogradu. Još kao mala pokazivala je sklonosti ka umetnosti i pohađala školu baleta. Po završetku osnovne i srednje škole, upisala je Pravni fakultet, po nagovoru oca ali je ubrzo shvatila da to nije njen poziv, već su to gluma, ples i pevanje, a zatim napušta fakultet.

Odlučuje da ode u Pariz, u kom je ostala godinu dana, a po povratku u Beograd upisuje Akademiju za pozorišnu umetnost. Primljena je u klasu profesorke Ognjenke Milićević zajedno sa Petrom Kraljem, Stanislavom Pešić, Milenom Dravić, Brankom Zorić i drugima.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Foto: G. A./ATAImages

Olivera dobija mnogo poziva iz inostranstva i u to vreme dosta je putovala po celom svetu. O njenom glasu i lepoti se pisalo svugde gde je nastupala, a radio-televizija Italije – RAI ju je proglasila najlepšim glasom Mediterana. Upoređivana je sa najvećim svetskim zvezdama tog doba, kako zbog lepote, tako i zbog svog talenta, a članak u Njujork Tajmsu je glasio: “Rođena je nova Ana Manjani”. Legendarni kompozitor, Šarl Dimon, pisao je čuvene šansone za Edit Pjaf, a Oliveri je ponudio da snimi njegove kompozicije. Uz njegovu pratnju na klaviru, otpevala je pesmu koju joj je posvetio, a nosila je naziv “Jedan dan posle kraja sveta”.

Dobila je stalni angažman u Narodnom pozorištu u predstavi “Koštana” gde upoznaje svog prvog muža, tadašnjeg kritičara Vuka Vuča. Kako brak nije funkcionisao, Olivera posle dve godine odlučuje da napusti Vuka, a potom dobija i otkaz. Poznanstvo i ljubav sa Ratkom Draževićem joj otvara mnoga vrata u svetu filma. Posle sedam godina provedenih sa njim, usled neslaganja, Olivera ga napušta i udaje se za tadašnjeg potpresednika Beograda, Miladina Šakića. Iz braka sa Miladinom dobija sina Maneta Šakića, današnjeg slikara.

Foto: Printscreen/Youtube/Ivica Cvetkovic-цицко

Film “Skupljači perja” iz 1967. godine predstavlja pečat Oliverine karijere koji je nagrađen na filmskom festivalu u Kanu. Glumila je i u filmovima Puriše Đorđevića, Miće Popovića, Soje Jovanović, Đorđa Kadijevića, a pojavljivala se i u filmovima stranih režisera.

Nažalost, njena neprikosnovena lepota i nesvakidašnji talenat joj finansijski nisu doneli mnogo mogućnosti. Olivera je jednom prilikom čak i govorila o tome da jedva sastavlja kraj sa krajem, o čemu je Objektiv već pisao.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (2)

Ostavite komentar