Primetio NELOGIČNOST – bivši kontraobaveštajac o eksploziji u Leštanima: “Postoji VISOK stepen rizika”

Istražni organi još nisu zvanično saopštili uzrok tragedije

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju

Miljan Jojić (38), Miloš Saković (21) i Bojan Ružić (28) stradali su u stravičnoj eksploziji u fabrici raketa “Edepro” u Leštanima.

Istražni organi još nisu zvanično saopštili uzrok tragedije, ali očevidac, koji nije želeo da mu se otkrije ime, rekao je da je sve počelo neočekivanim incidentom u magacinu, prenosi Informer.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Gotove rakete su viljuškarom vožene u magacin, a u jednom trenutku raketa je ispala sa postolja viljuškara i u padu je došlo do varničenja, što je izazvalo požar. Nastao je haos i bežanija jer je postalo jasno da će raketa eksplodirati i da sledi katastrofa. Kolege su počele da beže, sklanjale su se kako su znale i umele… Neki su se bacili pod stolove u menzi, neko iza šanka…. Onda je ona prva, inicijalna eksplozija uzrokovala seriju drugih detonacija i magacin je sravnjen sa zemljom – ispričao je radnik ove fabrike namenske industrije.

Katastrofa u fabrici raketa života je koštala Miljana Jojića i Miloša Sakovića, koji su se u trenutku tragedije zatekli u magacinu. Jojić je bio rođak jednog od suvlasnika fabrike, i radio je tamo 15 godina. Poslednjih godina bio je šef sektora za raketno gorivo.

Što se tiče Miloša Sakovića, zaposlio se pre dve godine u fabrici “Edepro”, praktično čim je završio srednju školu, a do pogibije je radio u magacinu.

Njih dvojica stradali su na licu mesta, dok je treći radnik podlegao povredama u bolnici.

Visok stepen rizika

Bivši oficir Kontraobaveštajne službe (KOS) i potpukovnik u penziji Ljuban Karan objasnio je juče da u fabrikama namenske industrije uvek postoji visok stepen rizika.

– I kada se sve mere preduzmu i kada se sve norme i standardi ispoštuju, uvek je moguće da se dogodi ljudska greška, viša sila ili neka nepredviđena stvar. Takve fabrike treba da budu izmeštene van stambene oblasti i da se oko tih fabrika zabrani gradnja urbanističkim planom – objašnjava Karan.

On je primetio i da je nelogično to što se u poslednje vreme ovakve nesreće dešavaju u skladišnom prostoru, pošto se greške inače uglavnom dešavaju u procesu proizvodnje.

BONUS VIDEO:



Izvor: Informer

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar