EKSKLUZIVNO – Objektiv tamo gde je sve počelo za Dušana Vlahovića: Igrao je čak i sa upalom slepog creva!

Ovu i mnoge druge zanimljive priče možete pronaći u štampanom izdanju Objektiva za četvrtak 25. novembar

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Privatna arhiva

Zaludeo je Apenine. Ma šta Apenine, zaludeo je Evropu. Dušan Silni Vlahović! Kao da je u novogodišnjoj noći pre nešto manje od 12 meseci poželeo da mu se u 2021. golovi nižu kao na traci. Deda Mraz je prošlog decembra bio, sad se vidi, darežljiv prema momku za kog svi koji ga bolje poznaju tvrde da je izuzetno fin i vaspitan. Pomazio ga je po glavi i šapnuo na uvo – nećeš brojati samo golove, već i ponude.

A gde su ponude, tu su i nule. I to više nula u nizu. Dušan je fudbalski prohodao u školi čije ime u prevodu znači „zlatan turski novac”. Neko će reći – ništa nije slučajno. Ali da ne bude da je sve u lovi, da se priča samo o avionima, kamionima i raznim Njukaslima, Objektiv je odlučio da zaviri baš u Dušanovu prvu fudbalsku kuću, tamo gde je stvorio posebnu vezu sa loptom. Adresa – zemunsko naselje Altina. Rekosmo već – škola fudbala, koja je za dvadesetak godina svog rada iznedrila veliki broj talentovanih dečaka i devojčica. Na taj način davno je prevazišla lokalni karakter.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

O Dušanovim ranim radovima za Objektiv priča prvi čovek FK Altina Nebojša Pejović, koji je u svojoj školici osam godina sarađivao sa najvećom evropskom zvezdom narednog prelaznog roka.

– Duca je rođeni pobednik! Od malih nogu se videlo da je u pitanju vanserijski talenat. Došao je u naš klub sa šest, a otišao sa 14 godina. U petlićima i pionirima pravio je toliku razliku da su svi pričali o Altini, a mnogi su ga često osporavali zato što je bio fizički nadmoćniji od ostalih, pa su njegov kvalitet bacali u drugi plan. Ali on ih je lomio svojom tehnikom, nogama, a ne snagom. Smisao za igru, driblinzi, golovi, „no look” pas, pa on je gledao levo, a išao desno – počeo je priču Pejović.

Od Valensije do Kladova

I nije bio samo talenat. Dušan je voleo fudbal, živeo je za svaku utakmicu, pa mu nije bilo teško da pređe par hiljada kilometara za manje od 24 sata i osvoji ne jednu, nego dve medalje!

– Igrali smo turnir u Valensiji, Duca je bio tamo sa svojim godištem. Osvojili smo treće mesto, vratili se usred noći, a već ujutru krenuli smo ka Kladovu da pomogne starijoj generaciji u završnici turnira. Nije mu bilo teško da ustane, zatim je u kolima ponovo spavao, pa osvojio još jednu bronzanu medalju – otkrio je Nebojša Pejović.

Foto: Privatna arhiva

Vlahoviću nisu mogli ništa protivnici, umor, ali ni problemi sa zdravljem! Tako je bilo na turniru „Deda Mlađa Mitrović” u organizaciji Fudbalskog kluba Rad.

– Igrali smo utakmicu, a Dušan je osetio bolove. Malo je igrao, pa malo ležao sa strane i tako u nekoliko navrata. Ipak, nije želeo da kaže da ne može i ostavi drugove na cedilu. Posle smo otišli u bolnicu gde su ustanovili da je imao problem sa slepim crevom, dete je igralo i pored ogromnih bolova, što govori o njegovom neverovatnom pobedničkom karakteru – u jednom dahu je ispričao popularni Peja.

Treneru, mogu li ja da nosim svoj broj?

Još jedna zanimljiva anegdota vezana je za Vlahovićeve početke u Altini.

– Jedan od trenera našeg kluba, Dragan Perišić, koji je stigao i do profi licence u Kazahstanu, rekao mi je: „Pejo, ovaj mali Duca jeste mlađi, ali je dete avion, vođa na terenu. Da li je u redu da mu dam da nosi desetku?” Znao sam da Duca voli broj devet, ali mu je Perke ipak dao desetku, da ga nagradi. Dobijemo mi Zvezdu 1:0, a Dušan posle utakmice kaže: „Treneru, mogu li ja da nosim svoj broj sledeću utakmicu?” Eto, to vam je Duca! Trener je želeo samo da ga nagradi, ali je on već u to vreme znao šta želi.

Foto: Privatna arhiva

Altina – fabrika talenata!

Sada se za devetku Altine bori pola Evrope i biće najtraženiji igrač u narednom prelaznom roku. Ipak, daleko od toga da je iz ovog zemunskog kluba jedino Vlahović stigao do velike scene. Prve korake u prelepom trening centru napravili su i vezista Valensije Uroš Račić, fudbaler Cvolea Luka Adžić, golman Vladan Đekić je stigao i do milanskog Intera, ali i mladi reprezentativac Bosne i Hercegovine i igrač Čukaričkog Stefan Kovač. Nema šta, Fudbalski klub Altina je prava fabrika talenata!

Ovu i mnoge druge zanimljive priče možete pronaći u štampanom izdanju Objektiva za četvrtak 25. novembar.

Pišu: Damir Radović i Žarko Sokić

Foto: Objektiv.rs


Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar