Pokušavaju na SVE načine da vas kontrolišu: Pet znakova da živite sa TOKSIČNIM roditeljima

Bitno je da se distancirate od takvog okruženja

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Viacheslav Iakobchuk / Alamy / Alamy / Profimedia

Ako imate roditelje sa kojima stalno ulazite u konflikte jer žele da kontrolišu gotovo svaki aspekt vašeg života, vrlo verovatno je da živite u toksičnom okruženju.

U takvim situacijama najbolje je raditi na tome da se distancirate od takvog okruženja, inače postoji mogućnost da će vam se desiti još neki ozbiljniji problemi.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Najbolje je da ograničite ili potpuno prekinete interakciju i komunikaciju sa takvim osobama.

Pa, kako da ih prepoznate? Ovo su neke njihove karakteristike.

Negativnost

Toksični roditelji su emocionalno izvan kontrole. Oni imaju tendenciju da dramatizuju stvari i vide ih drugačije od onoga kakve one zapravo jesu. Svaki problem im je izgovor da budu ljuti, verbalno nasilni ili destruktivni.

Nedostatak empatije

Toksična osoba nije u mogućnosti da prema drugima osećaj empatiju. Umesto toga, sve se odnosi na njih i na njihove potrebe, pa ni ne shvataju kad je reč o nekom drugom.

Foto: – / Wavebreak / Profimedia

Želja za kontrolom

Što je pojedinac toksičniji, to više želi da kontroliše sve u svojoj blizini, a toksični roditelji postavljaće nerazumne i nemoguće zahteve svojoj deci i dok su mala, ali i kasnije kada odrastu.

Kritičnost

Toksični roditelji ne može da vidi postignuća svoje deve, bez obzira na to koliko stvari je dete tokom života postiglo. Takvi ljudi stalno umanjuju vrednost drugih oko sebe, a istovremeno sebe prikazuju kao nadarane i talentovane za mnoge stvari.

Uvek krive sve osim sebe

Za nesklad i neslaganje u porodici uvek im je kriv neko drugi. Ovakvi roditelji ne mogu da preuzmu odgovornost ni za kakve probleme, ali krive ostatak porodice za sve i često izvrću događaje.

Kako se nositi sa toksičnim roditeljima?

Prvo što i već odrasla deca toksičnih roditelja treba da shvate jeste da mogu da kontrolišu samo svoje ponašanje, te da nemaju sposobnost da menjaju ili kontrolišu ponašanje svojih roditelja.

Foto: Monkeybusiness Images / Panthermedia / Profimedia

Prepoznavanje i prihvatanje da je roditelj toksičan i da ne želi da se promeni omogućuje vam da bez griže savetsti mislite o svojim potrebama. Imate mogućnost da definišete odnos sa roditeljima kako biste zadovoljili svoje emocionalne potrebe, ali i izbegli osude, neprijateljstvo i toksičnost.

Postavljanje granica

Jasno definišite šta ćete prihvatiti, a šta nećete i to je presudno. Budite jasni u postavljanju ovih granica i ograničite kontakt sa roditeljima, kako biste vreme prodovodili u pozitivnom okruženju.

Briga o sebi

Budite dobri prema sebi. Ne morate svaki odmor ili poseban događaj da provodite sa roditeljima. Umesto toga, provodite vreme sa pozitivnim ljudima.

Razgovor sa terapeutom ili savetnikom takođe može biti od koristi u razumevanju uticaja toksičnih roditelja na vaš život i razvijanju strategija za dalju vezu.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, 24sata.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar