HAOS u Beču: Demonstranti na ulicama zbog novog “zaključavanja” i OBAVEZNE vakcinacije (FOTO+VIDEO)

Skup obezbeđuje 1.300 bečkih policajaca

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
FOTO TANJUG/ ZORAN MIRKOVIC/ nr, TANJUG/AP Photo/Lisa Leutner

Dan pošto je austrijska vlada odlučila da od ponedeljka uvede lokdaun za sve građane i obaveznu vakcinaciju od 1. februara, protivnici korona mera organizovali su proteste u centru Beča.

Centar Beča je potpuno zatvoren, a više povorki sa različitih lokacija okupilo se na trgu Heldenplac, odakle su krenuli u šetnju Ringom, centralnom gradskom ulicom.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Skup obezbeđuje 1.300 bečkih policajaca, koji kontrolišu nošenje maski, budući da učesnici, prema važećim epidemiološkim merama, moraju da nose FFP2 maske.

Policija tvrdi da na protestu u Beču učestvuje oko 15.000 ljudi, dok FPO, koja je pozvala na okupljanja, govori o broju od čak 100.000 ljudi.

Među učesnicima su Austrijanci iz svih delova ove zemlje, a mogu se videti i strane zastave, među kojima i srpska, koju nosi grupa žena protovnica korona mera i, kako kažu, “nametnute vakcinacije”.

Kako javlja reporter Tanjuga, veliki broj učesnika protesta policajcima pokazuje navodne ateste lekara koji potvrđuju da zbog zdravstvenih razloga ne mogu da nose maske.

Međutim, policija ih najpre ljubazno moli da stave masku, a ukoliko je nemaju čak im ih i daju. Ukolio se radi o nerazumnim, a bilo je i takvih na protestu, policija uzima njihove lične podatke.

Pošto je preko društvenih mreža bilo najava o mogućim napadima na bolnice i medije, ispred tih, ali i drugih objekata, pojačano je obezbeđenje.

Zbog agresivnog ponašanja pojedinih demonstranata, došlo je i do prvih hapšenja, a podnete su i prijave zbog kršenja Zakona o zabrani veličanja nacizma.

Jedan od učesnika je čak pokušao da policajcu uzme pištolj, ali u tome nije uspeo.

Generalni sekretar FPO-a Mihael Šnedlic rekao je za Tanjug da je u Austriji, nakon poslednjih mera vlada “to već diktatura”.

– Borićemo se sa građanima protiv dikature i povratićemo našu slobodu – rekao je Šnedlic.

Njegova stranačka koleginica srpskog porekla Vesna Jovanović Klinger navodi da su građani želeli da mirnim putem iskažu svoj revolt zbog odluke vlade, ali da vlada, kako kaže, ne prihvata njihovo mišljenje.

Uoči skupova, policija je upozorila na moguće učešće i ekstremnih desničara, što se već dešavalo na ranijim protestima u prvoj polovini godine.

BONUS VIDEO



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar