Zaharova REAGOVALA na pretnje sankcijama Republici Srpskoj: Pogubne PRISTRASNE ocene Hajka Masa

Uprkos sankcijama, kako je naveo Dodik, Srpska će sprovoditi svoju politiku

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Sputnik / Profimedia

Sankcije više ne mogu zastrašiti narod. Mi radimo za narod, a ne za američke interese. Sankcije su hrana za gladnu javnost u Federaciji BiH. Ovim rečima je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik reagovao na oštro pismo američkog državnog sekretara Entonija Blinkena u kome preti sankcijama i svu krivicu za stanje u BiH svaljuje na srpski entitet.

Poruka SAD posebno je razbesnela rusko ministarstvo spoljnih poslova, odakle se oglasila Marija Zaharova rekavši da se Vašington pridružio Berlinu u svaljivanju odgovornosti za veliku unutrašnju krizu u BiH isključivo na Republiku Srpsku.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Uprkos sankcijama, kako je naveo Dodik, Srpska će sprovoditi svoju politiku.

– Naše politike su ustavne, naše politike su dejtonske, a ako je Amerika spala na to da sprovodi sankcije i da to čini tako što njihovi službenici po Republici Srpskoj i BiH zovu razne ljude telefonom, ukazuju, a nekima i prete, to govori da su oni samo u funkciji jednog naroda, i to bošnjačkog – rekao je Dodik, otkrivši delimično sadržaj pisma koje je preneo savetnik Stejt departmenta Derek Šolet.

NEPOTREBAN EKSPERIMENT

Dodik je naglasio da ako BiH nije mesto u kojem se Srbi i Hrvati osećaju dobro, nego Amerikanci, to onda i nije BiH, nego neka američka zemlja.

Predsednik Vučić se sastao Dodikom: Razgovor o zajedničkim projektima i aktuelnim pitanjima u regionu

– Trebalo bi, po tom principu, da budemo srećni, da imamo dobar standard i budemo 51. američka država. Mi to nismo. U BiH se sprovodi nepotreban eksperiment. Amerika će kad-tad morati da sprovodi svoje realne politike, a ne da prete sankcijama bilo kome – poručio je Dodik.

Srpski član Predsedništva BiH je naveo da nije isključeno da neke zemlje unilateralno donesu sankcije, poručujući da sankcije nisu rešenje problema.

– Meni je svakako zabranjeno da uđem u SAD, ja ništa ne gubim. Meni je važno da ne gubi Republika Srpska. Srpska je u dobitku, jer je postala svesna sebe i dobila svoj status i ingerencije – zaključio je Dodik.

KRENULO OD NEMACA

Pismo Blinkena vremenski se poklopilo sa izjavom nemačkog ministra spoljnih poslova Hajka Masa da njegova zemlja pruža najveću bilateralnu podršku BiH, ali da niti žele niti hoće da usmeravaju novac nemačkih poreskih obveznika u entitet koji, kako je naveo, aktivno radi na uništavanju BiH, kao i da neće sedeti skrštenih ruku.

Masovna pristrasna ocena izazvala je revolt zvanične Moskve, koja njegove tvrdnje smatra pogubnim.

Oglasio se Dodik nakon otkazivanja Saveta bezbednosti: “Nemam ništa protiv da se Euforu produži mandat”

– Iznenađujuće je to kako je kategorički, lako i uopšte ne ulazeći u prethodne okolnosti naizgled iskusni nemački političar svalio svu odgovornost za veliku unutrašnju političku krizu u toj zemlji isključivo na Republiku Srpsku. Uvereni smo u pogubnost ovakvih pristrasnih procena – istakla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

PREZIR I NEPOŠTOVANJE

Ona je ocenila da je Berlin time samovoljno imenovao krivce, osvrnuvši se i na oštre optužbe iz Stejt departmenta.

– Već se čuju pretnje uvođenjem različitih sankcija protiv legitimno izabranih lidera suverene BiH, koji zakonitim političkim metodama štite ustavna prava zahvaćena spoljnim voluntarizmom koji sve više podseća na kolonijalnu politiku. Postoji prezir i nepoštovanje nezavisne BiH, njenih državotvornih naroda, naravno, Dejtonskog sporazuma, multilateralnih napora u korist međunacionalnog pomirenja i saradnje – dodala je Zaharova.

NIŠTA NOVO

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić ocenio je da su pretnje sa Zapada sankcijama upućenim zvaničnicima RS posledica lažne slike koja se stvara u BiH, prema kojoj je navodno samo Srpska destabilizirajući faktor.

– Zašto bi Republika Srpska imala sankcije kada nije preduzela ništa protiv Dejtonskog mirovnog sporazuma, naprotiv – istakao je lider SPS.

On je podsetio da pretnje sankcijama zvaničnicima RS sa Zapada nisu ništa neočekivano niti novo, jer je najavljivano.

– Sve je to pitanje dobre propagande, jer Srbi ne umeju da se postave u marketinškom smislu kao što su to radili Hrvati i muslimani, koji sebe predstavljaju kao žrtve – zaključuje Dačić.

Piše: Goran Mitrović

BONUS VIDEO: 

OVU I DRUGE AKTUELNE PRIČE MOŽETE DA PROČITATE U ŠTAMPANOM IZDANJU ZA 19. NOVEMBAR 

Foto: Objektiv.rs


Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar