Vrbovala maloletnike sa KiM za ISIS, pronađeni JEZIVI DOKAZI: Ko je devojka uhapšena u Milanu? (VIDEO)

U telefonu su pronađena i stravična upustva, zapisana na engleskom

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen

Policija u Italiji uhapsila je B. T. (19), poreklom sa Kosova i Metohije, zbog sumnje da pripada terorističkoj organizaciji, te da je maloletne ljude sa KiM vrbovala da postanu pripadnici Islamske države.

B. T. je, kako navode italijanski mediji, udata za rođaka Kujtima Fejzulaija, koji je izveo terorističke napade u Beču prošle godine.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Devojka je vrbovana kada je imala svega 16 godina, i odana je pristalica Islamske države. B. T. je rođena na KiM, ali je pre izvesnog vremena došla u Italiju i od nedavno živi u Milanu. Veruje se da je pripadnica organizacije “Lavovi Balkana”, koja slovi za organizaciju veoma blisku Islamskoj državi.

Policija je u njenom telefonu pronašla na hiljade fotografija i video zapisa posvećenih Islamskoj državi, poput fotografija prepoznatljive crne zastave sa verskim ispisima, ali i scene borbi i egzekucija “nevernika”. U telefonu su pronađeni snimci i fotografije obezglavljivanja i paljenja protivnika, ali i scene terorističkih napada počinjenih u gradovima širom Evrope.

Imala zadatak da vrbuje maloletnike s KiM

Uhapšena B. T. je imala zadatak da vrbuje maloletnike na Kosovu i Metohiji, uglavnom mlade devojke. U njenom telefonu pronađene su prepiske iz februara ove godine gde je maloletnici, kojoj se obraćala sa “lavice” obećavala da će joj pronaći “snažnog lava, kao što je i njen muž”, odnosno pripadnika organizacije “Lavovi Balkana”, sa kojim će “moći da umre natopljena krvlju nevernika”.

Jezive fotografije u telefonu

U telefonu su pronađena i stravična upustva, zapisana na engleskom, o “samotreniranju” za izvođenje napada u zemljama Zapada, među kojima i uputstvo za izradu bombi. Pronađeni su i tekstualni dokumenti sa naslovima “44 načina da podržite džihad”, “Crne zastave Islamske države”, “Kako da preživite na Zapadu”.

U telefonu je pronađena i fotografija mladog bombaša samoubice, koji se razneo na aerodromu u Kabulu 26. avgusta. U tom napadu stradalo je više od 100 ljudi, među kojima i civili koji su pokušavali da se ukrcaju u avione i napuste Avganistan.

Udata za mladića koji je rođak teritoristi iz Beča

Istraga protiv devojke je pokrenuta prošle godine, nakon što se u januaru 2020. godine udala za tada 21-godišnjeg mladića sa KiM, koji je u rodbinskim odnosima sa Kujtimom Fejzulaijem, koji je izveo teroristički napade u Beču.

Devojka se preselila u Milano pre nekoliko meseci kod brata, ali je sve vreme bila u kontaktu sa suprugom i drugima sa KiM, koji podržavaju džihad.

U telefonu B. T. su pronađeni i snimci nje kako peva pesme preminulom lideru Islamske države Al Bagdadiju, u kojima pominje kako “čeka poziv”.

Navodno je B. T. bila zadužena i da obezbedi finansiranje za “bekstvo sestara, rođaka i žena” boraca Isisa koji su u Raki. Postoje poruke u kojima se raspitivala koliko je novca potrebno da se te žene izbave. U poruci, koja je poslata 6. septembra, čita se kako je “sestri” poslala poruku, i od nje tražila da uplati novac kako bi prikupili neophodnih 21.000 evra da obezbedi izvlačenje sestre i njene dvoje dece iz kampa u Raki.

Rođena na KiM, živi u Milanu

Kako se saznaje, devojka, koja je već prebačena u zatvor, radikalizovana je sa 16 godina i bila je pristalica Islamske države. Ona se preselila u Milano pre nekoliko meseci u kuću svog brata.

Koha navodi da se mlada žena zove Bleona Tafallari, da je rođena je na KiM, ali da živi u Milanu.

BONUS VIDEO:

 



Izvor: Telegraf

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar